Mától csütörtökig harmadfokú hőségriasztás van érvényben

Íme, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatai, hogy könnyebben vészeljük át a kánikulát.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Nemzeti Népegészségügyi Központ
2022. június 27.

Íme, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatai, hogy könnyebben vészeljük át a kánikulát.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Ezt abban az esetben lehet elrendelni, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A katasztrófavédelem és a népegészségügyi központ elsősorban arra kéri a lakosságot, hogy figyeljenek a fokozott folyadékbevitelre. Érdemes kerülni a kávét, az alkoholt, illetve a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen sem szabad a tűző napon tartózkodni óvintézkedések nélkül, a szellőző ruházat és a napvédő készítmények elengedhetetlenek,

főként azok számára, akik szabadtéren dolgoznak vagy szabadtéri rendezvényeken vesznek részt. A strandolók vigyázzanak, hogy ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, és ne napozzanak 11 és 15 óra között.

A melegben könnyen dekoncentráltak lehetünk, ezért fokozott figyelemmel érdemes autót vezetni. Gyereket vagy állatot nem szabad a tűző napon parkoló autóban hagyni, mert akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha ilyet látsz, hívd a 112-es segélyhívószámot.

A nagy melegben légdugó alakulhat ki a kéményben, ezért a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is megnőhet, ezért tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni a lakásban.

Cikkajánló