Medve jár a Bükkben és az Aggteleki Nemzeti Parkban is

A napokban két felvétel is napvilágot látott a Magyarországon barangoló barna medvékről.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. május 15.

A napokban két felvétel is napvilágot látott a Magyarországon barangoló barna medvékről.

Alig egy hete írtuk meg, hogy a Bükkalján medve jelenlétét rögzítették a vadkamerák. Az utóbbi napokban pedig két fotó is kikerült az internetre, amelyen medve látható.

Az egyiket a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület posztolta ki a Facebook-oldalán, azzal a kísérőszöveggel, hogy a Bükk erdeiben barangoló barna medvét alkalmanként az általuk üzemeltett kamerák is észlelik, és ehhez egy fotót is csatoltak.

A másik felvételt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság osztotta meg a közösségi oldalán, mondván, hogy az állatot egy szóróra kihelyezett vadkamera fényképezte le, Kánó és Felsőtelekes települések között, de mozgásának irányáról jelenleg nincs több információ.

Mint írják, Magyarország területére időnként beérkező, kóborló medvék előszeretettel látogatják ezeket a vadászati létesítményeket. Ezt tette például az Iwo nevű, Lengyelországban jeladóval ellátott medve is, aki szintén ezen az útvonalon haladt el, és Rudabányát elérve egy szórón töltött el pár napot, mielőtt visszafordult. Ő Aggtelektől kb. 2 km-re délre hagyta el az országot.

A közelmúltban tapasztalt medveészlelésekre reagálva a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság sajtóközleményt adott ki. Mindenkit arra kérnek, hogy a saját biztonsága érdekében fokozott figyelemmel közlekedjen a Bükk erdeiben, illetve tartsa be a kirándulás során az általuk kiadott viselkedési szabályokat.

Cikkajánló