Medve járt Szilvásvárad és Nagyvisnyó határában

Már március végétől érkeznek a bejelentések a medveészlelésekről a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz. Olyan is volt már, hogy egy rossz állapotú vadetetőt néztek barna medvének, de az utóbbi napokban Szilvásvárad és Nagyvisnyó közelében valóban medvét láttak.

Szerző:
Forrás: heol.hu
Fotó:
Adobe Stock
2019. május 14.

Már március végétől érkeznek a bejelentések a medveészlelésekről a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz. Olyan is volt már, hogy egy rossz állapotú vadetetőt néztek barna medvének, de az utóbbi napokban Szilvásvárad és Nagyvisnyó közelében valóban medvét láttak.

Egy héttel ezelőtt Szilvásvárad határában, pár nappal előtte pedig Nagyvisnyó környékén láttak egy barna medvét - számol be róla a Heves megyei hírportál. Utóbbi településen a szemtanúk szerint a temető kerítése mellett szaladt az állat a Bükk irányába, a falun belül nem látták. A helyi polgármester szerint lassan ideje hozzászokni a medvék jelenlétéhez, óvatosabban kell viselkedni, közlekedni az erdőben, mint ezelőtt.

 

Illusztráció

 

Ez a teendő, ha medvével találkozol
Az utóbbi időben több alkalommal is felbukkantak barna medvék Magyarországon, ráadásul lakott településeken is, így most a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság összeszedte, mit tegyünk, ha el akarjuk kerülni a találkozást a medvével, illetve akkor, ha már összefutottunk vele. Folytatás ide kattintva.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense a Heolnak elmondta, hogy már több lakossági bejelentést is kaptak március vége óta (a medvék nyugalmi időszaka után) a Sajó-völgy és a Heves-Borsodi-dombság területéről. Azt is elmesélte, hogy ezek egy része valós észlelés, de sokszor nem tudták megerősíteni a bejelentéseket, néhány eset pedig egyértelműen tévedés volt. Előfordult, hogy borz vagy kutya lábnyomát tévesztették össze a medvéével, de olyan is, hogy egy rossz állapotban lévő vadetetőre hitték azt, hogy barna medve. A nemzeti park területén egyébként 2008-tól kezdve vannak dokumentált észlelések, az előfordulási adatokat és a kapcsolódó információkat folyamatosan gyűjtik.


Gombkötő Péter szerint „a nagyragadozókkal kapcsolatos esetleges konfliktusok legfőbb forrása, ha a fajok számára alkalmas élőhelyek kiterjedését csökkentik, azok állapotát emberi beavatkozások révén rontják, például a természetes, természetközeli állapotban lévő erdőket nem a tartamosság feltételeinek megfelelően kezelik”. Tehát ha a nagyragadozók természetes élőhelyei jó állapotban vannak, a konfliktusok jelentősen csökkennek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Medve jelent meg a kolbászsütésen

Szarvasrudlit akart fotózni, aztán jött a medve

Medvenyom a hóban Szalonnán

Elkapta a térfigyelő az utcán szaladó medvét

Körbenézett a medve a rendőrőrsön - Videó

Cikkajánló