Medvetámadás a Besszádokban

Március 19-én egy medve megtámadott egy erdei munkást a lengyelországi Besszádokban. A férfi számos sérülést szenvedett el, de azóta már jól van.

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
Adam Wajrak
Marcin Nawrocki
2017. március 21.

Március 19-én egy medve megtámadott egy erdei munkást a lengyelországi Besszádokban. A férfi számos sérülést szenvedett el, de azóta már jól van.

Az eset Lengyelország délkeleti sarkában, a Külső-Keleti-Kárpátokban található Besszádok-hegységben, Jałowe (más források szerint Stebnik) falu közelében történt - írja a magas-tatra.info. Az erdészet dolgozója a favágáshoz szükséges szerszámokat gyűjtötte össze és szállította volna az erdő másik részére. Munka közben elhaladt egy medvebarlang mellett, amit nem vett észre. A medve viszont megriadt, utána szaladt, és megtámadta őt. Az állat több helyen, többek között mindkét lábán, a jobb karján, a mellkasán és a hasán is megharapta.

 

Illusztráció


Az áldozatnak sikerült eljutnia a közelben tartózkodó sógorához, majd autóval jutottak tértek vissza az otthonukba, ahonnan mentőt hívtak. Röviddel ezután a sérült férfit mentőhelikopter szállította kórházba, az élete szerencsére nem volt veszélyben, miután sebeit ellátták, már ki is engedték.


A lengyel Állami Erdők Regionális Igazgatósága erdeiben minden évben történik emberre irányuló medvetámadás. Az áldozatok általában illegális agancsgyűjtők vagy természetfotósok. Utoljára 2014-ben történt tragikusan végződő medvetámadás, akkor Olszanica község határában egy medve megölt egy embert. A 70-es évektől kezdődően mintegy tízszeresére nőtt a kárpátaljai vajdaságban (Podkarpackie) élő medvék száma, jelenleg Lengyelországon belül itt él a legnagyobb számú medveállomány. A 70-es években még csak 20 egyedről tudtak, negyed századdal később már 50, 10 évvel ezelőtt viszont már mintegy 100 egyedre becsülték az itt élő medvék számát.


Lengyelország délkeleti részén (főleg a Besszádokban, az Alacsony-Beszkidekben és a Przemyœli-dombságban) mintegy 150 medve él, ami a 90%-a a Lengyelországban élő teljes medveállománynak.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Két új barna medve érkezett Budakeszire

A szlovákiai medvék harmada aktív télen is

Ilyen egy lelkesen vakarózó barna medve

Tüntetés a lelőtt medve miatt

Cikkajánló