Még klasszabb lesz a fák fölötti tanösvény

Ha a közeljövőben ellátogatsz a szlovákiai Bachleda-völgybe, a lombkorona-tanösvény mellett egy különleges turisztikai létesítmény is vár majd. A leendő látogatóközpont érdekessége, hogy a tervezői szándék szerint tökéletesen illeszkedik a tájba. 

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
www.cas.sk
2018. október 12.

Ha a közeljövőben ellátogatsz a szlovákiai Bachleda-völgybe, a lombkorona-tanösvény mellett egy különleges turisztikai létesítmény is vár majd. A leendő látogatóközpont érdekessége, hogy a tervezői szándék szerint tökéletesen illeszkedik a tájba. 

 

A közvetlenül a lombkorona-tanösvény közelében található épület tervezésekor a szakemberek gondoltak egy merészet, és oly módon ágyazták be a terepbe az építményt, hogy szinte láthatatlanul simuljon bele a tájba. Az építkezés befejezése után a látogatóknak először is meg kell majd találni az épületet a Szepesi-Magura tetején, ugyanis úgy döntöttünk, hogy elrejtjük azt a látogatók szeme elől - írja a magas-tatra.info, Martin Múdrat, a Bachleda-völgy (Bachledová dolina) síközpont marketig menedzserét idézve.

 

 

Az új látogatóközpontban az étterem, kávézó mellett gyereksarok és egy környezetvédelmi oktatóterem is helyet kap, így a nemcsak a turisták, de a diákok is használhatják majd. A komplexum tervezett átadása 2018 vége. A teljes beruházás 2,8 millió euróba kerül. A kávézó kapacitása 30 férőhely, a terasz 400, az oktatóterem 75, a gyermekmegőrző 20, az étterem pedig 190 személy befogadására lesz alkalmas.

 

 

 

A látogatóközponttal együtt folyik a közelben a felvonó építése is. Az új, 10 személyes, akadálymentesített kabinos felvonóval a síelők és a turisták 7 perc alatt feljuthatnak a sípálya tetejére, illetve a lombkorona-tanösvényhez. A régi, 3 személyes ülőszékes felvonó nyomvonalán épülő modern, Leitner GD10 típusú felvonó kapacitása 1734 személy óránként. A nagyobb sebesség és kapacitás mellett az új felvonó egyik nagy előnye, hogy a látogatók rossz időben is kényelmesen utazhatnak, biztonságosabb lesz a gyerekcsoportok szállítása teljesen akadálymentesített kabinokban.

 

  

A fejlesztés egyik legfontosabb eleme az akadálymentes közlekedés biztosítása, az új felvonó és a látogatóközpont átadása után a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők lépcsők és akadályok nélkül juthatnak el a felvonó kabinjától a tanösvényig. Az új felvonó üzembe helyezését az idei téli szezonra tervezik, ennek konkrét időpontja az időjárástól és az építkezés ütemétől függ, jelenleg még nem állt rendelkezésre pontos időpont. A Turista Magazin csapata is ellátogatott a lombkorona-tanösvényhez, amelyről részletesebben a novemberi lapszámunkban olvashattok.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Minden, amit a fák fölött kanyargó tanösvényről tudni kell

Videón Szlovákia lombkorona fölött kanyargó turistaútja 

Cikkajánló