Még öt klassz éjszakai menedék

Bemutatunk még néhány szuper bivakszállást a Bükktől kezdve a Zempléni-hegységig.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Garancsi Kata
Gulyás Attila
Lánczi Péter
kirandulastippek.hu
Sztankó Bálint
2021. június 18.

Bemutatunk még néhány szuper bivakszállást a Bükktől kezdve a Zempléni-hegységig.

1. Kéktúrázók menedéke

Úgy tartják, a természetjárók 1950-ben a bükki Cserepes-kői-sziklaodút alakították át először lakóbarlanggá. Az országban található összes ilyen jellegű barlang közül - amelyekből további kettő található a Bükkben - kétségtelenül ez a leghíresebb. Ez nem csupán gazdag turistamúltjának köszönhető - na meg a festői környezetnek -, hanem az erre haladó Országos Kéktúrának is, amelynek egyik bélyegzőjét is itt találjuk a bejáratot védő deszkaajtóra rögzítve. A nomád körülményekkel megelégedő vándorok a mészkőszikla belsejében egy kb. 6 × 4 méter alapterületű, vaskályhával és raklapokra emlékeztető fekhelyekkel ellátott menedéket találnak. Az egyszerre hat embernek is helyet biztosító barlangszállást bárki igénybe veheti, az ajtaja mindig nyitva áll a fáradt vagy kalandot kereső turisták előtt. Egyvalamire viszont mindig ügyeljünk: tartsuk tisztán a menedéket, gondoljunk az utánunk érkezőkre is.

2. Erőd tetején

Egy hálózsákkal szinte bárhol le lehet dőlni, pláne egy fárasztó túranap végén. De a tuti mégis az, ha mindezt egy szélvédett és látványos helyen tehetjük. Mindaz, ami ezen túlmutat, szinte már luxusnak számít a nomád szállásokat kedvelők köreiben, főként akkor, ha a fekhelyhez még lenyűgöző kilátás is társul. A Tapolcai-medence keleti peremén található 376 méteres bazaltkúpon van egy vár, amely ingyen és bérmentve fogadja látogatóit és akár a megszállni vágyó turistákat is. A Csobánc történelmi hangulatot árasztó várának nyolcszáz éves falai között egy ponyva segítségével még fedett, időjárásbiztos helyiséget is kialakíthatunk csapadékos idő esetén. A vár fő vonzerejét mégsem ez a lehetőség, hanem a nagyszerű balatoni panoráma, illetve az egyedi környezete adja, amely a Tapolcai-medence, valamint a Balaton-felvidék vonulataival együtt tökéletes díszletet alkot egy tábortüzes, csillagfényes éjszakázáshoz. A várat az Országos Kéktúra nyomvonala is érinti.

3. Fapriccses remetelak

Salgótarjánból vagy Somoskőújfaluból a sárga jelzésű utakon érhetünk fel a Karancs-vidék egyik nevezetességhez, a Margit-kápolnához. A monda úgy tartja, hogy IV. Béla király itt, a Kápolna-hegyen pihent meg a tatárok elől menekülve, majd hálából lánya, Szent Margit emelte a nemrégiben felújított szentélyt. Közvetlen közelében áll a Trianon-emlékmű, amelynek alsó része egy igazi remeteszállást rejt. A puritánabb menedéket kedvelők vagy az időjárás elől behúzódok az emeletes fapriccsen kívül vaskályhát is találnak a rusztikus hangulatú falak között. A pár négyzetméteres kőlak bejárata előtt padok és asztalok, valamint kiépített tűzrakó teszi kényelmesebbé a táborozást. A Karancs-Medves-vidék bőven tartogat izgalmas látnivalókat, így megéri akár több napot is rászánni erre a páratlan környékre, amely körpanorámás kilátót, vadregényes tájat és több pompás várromot is rejt.

4. Tengerszem felett

Hazánk egyedülálló geológiai és kultúrtörténeti látványosságának közelében találjuk a Megyer-hegy barlangjait. A felhagyott malomkőbánya 70 méter magas sziklái közt alakult ki az a , amely tengerszemként páratlan látképet kínál a Zempléni-hegység északi részén kirándulóknak. A középkor óta művelt bánya a 20. század elején bezárt, de ellentétben a legtöbb kőfejtővel, ez a helyszín festői maradt, ahol egy sziklába vájt bányászlak teszi még vonzóbbá a remek táborhelyet. A különleges tavacskát és a felette megbúvó kis lakot Sárospatakról a Malomkő tanösvényen közelíthetjük meg, amelynek tájékoztató táblái részletes ismertetést adnak többek között a malomkőbánya történetéről, a bányászatról és a terület élővilágáról. Az egykori bánya pereméről csodás kilátás nyílik a tavacskára, amelynek partjára a víz lecsapolására szánt sziklafolyosón keresztül juthatunk el. A kemény sziklába vájt barlanglakban priccset vagy más bútort nem találunk, de a széllel vagy csapadékkal szemben kiváló védelmet nyújt, ha az előtte elterülő, sík terepen az időjárás miatt éppen nem élvezhetjük a tábortüzet és a csillagos égboltot.

5. Zebegényi-sziget

A gyakorló vízitúrázók számára nem mondunk újat azzal, hogy a Duna számtalan kiváló partszakasza szolgálhat hangulatos táborhellyel. A Dunakanyarban talán az egyik legismertebb és legkedveltebb ilyen hely a Szentendrei-sziget csúcsa, de a nyári estéken a környék más partszakaszain is fellobbannak a tábortüzek. Kicsivel feljebb Zebegénynél, egy kevésbé felkapott, ám annál vadregényesebb kis szigeten is kiköthetünk egy vízitúra alkalmával. A 300 méter hosszú, legszélesebb pontján is csupán 50 méter széles Zebegényi-sziget tökéletes választás azoknak, akik háborítatlan környezetben akarnak eltölteni egy éjszakát. A nagyobbrészt fákkal és bokrokkal tarkított sziget északi, de főleg déli végén - megfelelő vízállásnál - kavicszátony teszi kényelmesé a kikötést és akár a csillagos ég alatt alvást. Kevés ilyen hely létezik, amely festői hegyek közé zárva egyszerre kínál romantikus táborhelyet és egyedi strandélményt. A szigettel párhuzamosan, 80 méter távolságra húzódik a zebegényi partszakasz, ahol a település strandján zuhanyozót, mellékhelyiséget, ingyenes napozóágyakat és bérelhető kenukat is találunk.


Cikkünk első részét ide kattintva találod.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2018. júniusi számában.

Cikkajánló