Még több kunhalom nyerhet védelmet

Szeretné megőrizni az utókor számára a fontos tájképi és kultúrtörténeti értékkel bíró kunhalmokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Most 28 újabb ilyen „földmű” védelmét javasolják.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Gulyás Attila
2016. január 13.

Szeretné megőrizni az utókor számára a fontos tájképi és kultúrtörténeti értékkel bíró kunhalmokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Most 28 újabb ilyen „földmű” védelmét javasolják.

A kunhalmok döntő többsége temetkezési hely, sírdomb, más néven kurgán. Lakódombokból, vagyis tellekből szintén szép számmal akad. Emellett vannak még őrhalmok, határhalmok, és motték - ez utóbbiak a középkorban létrehozott, emelt alapú dombok, amelyekre erődítményeket, templomokat építettek. 

 

A természet védelméről szóló törvényben
„…a kunhalom olyan kultúrtörténeti, kulturális örökségi, tájképi, illetve élővilág védelmi szempontból jelentős domború földmű, amely kimagasodó jellegével meghatározó eleme lehet a tájnak.”

A Körös-Maros Nemzeti Park területén összesen 2389 halom, illetve halomhely ismert, ezek közül a legtöbb kurgán vagy tell. Magyarország, és feltehetőleg a Kárpát-medence legmagasabb kunhalma is itt található, ez a Békésszentandrás határában fekvő Gödény-halom, amely csaknem 13 méter. Ez jelentős szám, a többi itteni kunhalom ugyanis átlagosan csak 2-4 méteres. Szerencsére a magasabb halmokat az elmúlt évszázadokban nem művelték, így azokon megmaradt a közel eredeti vegetáció.


A kunhalmok megőrzésének érdekében a nemzeti park igazgatósága javasolta ezek felvételét a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerbe (MePAR), 292 korábban felvett ilyen objektum mellé. A rendszer lényege, hogy naprakész információt szolgáltat minden egyes mezőgazdasági tábla esetében arról, mely területek jogosultak támogatásra, ott milyen támogatási jogcímekre lehet pályázni, és milyen előírásokat kell betartani a gazdálkodás során.


Az újonnan javasolt halmok többsége a Kis-Sárréten található, de vannak a Csanádi-háton és Csongrád megyében is.

 

Kapcsolódó cikk:

Kunhalmokat mentenek a Kiskunságban

 

 

Cikkajánló