Megalakult a tizenharmadik natúrparkunk

Március 29-étől hivatalosan is létezik a Zselici Ezüsthárs Natúrpark.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
naturparkok.hu
Fotó:
Burger Barna
Gulyás Attila
2019. április 4.

Március 29-étől hivatalosan is létezik a Zselici Ezüsthárs Natúrpark.

A natúrpark a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén már a negyedik ilyen státuszú terület, ami azt jelent, hogy az ország natúrparkjainak közel harmada itt található. Ez a tény mindenképpen a Dél-Dunántúl természeti-, táji értékeinek sokaságát, a hagyományos gazdálkodási módok fenntartása iránti igényt bizonyítja - írja a nemzetipark-igazgatóság a közleményében.

 


A natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag területein, helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködés, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása - tudhatjuk meg a naturparkok.hu oldalról. 

 


A dunaföldvári polgári természetőrök és a Dunatúra Egyesület tagjai nemrégiben kitakarították és járhatóvá tették a területet is érintő turistautat: félrehúzták a kidőlt fákat, az útra esett faágakat és összeszedték a szemetet. A 26 km hosszú, zöld jelzéssel felfestett turistaút Dunaföldvárról indul, és a tájvédelmi körzet Oláh-völgyi szakaszát is érinti.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Terjeszkedik a magyar kikerics a Szársomlyón

Nem egyszerű felmérni a vadmacska-populációt

Teljes pompájában virít a kockásliliom

Cikkajánló