MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.25. 10:00,   Szöveg: DDNPI / Parrag Tibor, TM,   Fotó: Molnár Péter, Parrag Tibor

Terjeszkedik a magyar kikerics a Szársomlyón

Jó hír minden növénybarátnak, hogy a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb felmérése szerint nőtt a fokozottan védett magyar kikerics élőhelyének kiterjedése a Szársomlyón. 

A Villányi-hegységben lévő Szársomlyó védett növényei közül a magyar kikerics és a sáfrányfajok állományait mérték fel az elmúlt hónapokban a nemzetipark-igazgatóság munkatársai. A magyar kikerics élőhelyének lehatárolása során az eddiginél nagyobb területen sikerült kimutatni a faj jelenlétét. Felméréseik alapján a hegy nyugati részén, valamint felfelé, a gerinc irányába az eddig ismertnél jelentősen nagyobb kiterjedésű az élőhely – írja a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán.

 

Fotó: Molnár Péter

A magyar kikerics élőhelye a Szársomlyó, amelyet 1944-ben helyeztek természetvédelmi oltalom alá 

 

A posztban azt az örvendetes hírt is megemlítik, hogy az ismert, 6-700 töves illírsáfrány-populáció mellett egy másik, kisebb foltban szintén találtak sáfrányokat, melyek között két virágzó tő kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) is volt, amit már hosszú évek óta nem észleltek a hegyen.

 

Fotó: Parrag Tibor

 

Magyar kikerics (Colchicum hungaricum)
A liliomvirágúak (Liliales) rendjének kikericsfélék (Colchicaceae) családjába tartozó magyar kikerics egy nyugat-balkáni eredetű faj, amely elterjedési területének (Bosznia-Hercegovina, Horvátország) jelentős részéről mára kipusztult, Magyarországon pedig csupán egyetlen természetes élőhelye ismert, ez pedig Villányi-hegységben található Szársomlyón kell keresni. Hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar kikerics, a Szársomlyó hungarikuma

Villány télen – kikericsek nyomában a Szársomlyón

Az ördögszántotta hegy féltett kincsei – Szársomlyó

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...