MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.19. 15:00,   Szöveg: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság / Mezei Ervin, TM,   Fotó: ddnpi / Mezei Ervin

Teljes pompájában virít a kockásliliom

A tavaszias idő elhozta a mocsári kockásliliomok virágzását az egykori Dráva ártéri területén, amely idén is gyönyörű látvány. 

A virágzó mocsári kockásliliomok már szépítik a tájat a Lankóci-erdőben. E ritka védett növényünk a természetközeli állapotú mocsárréteken, lápréteken és keményfás ligeterdőkben fordul elő. Nevét a lepellevelek sakktáblaszerű mintázatáról kapta, és kiváltképp szép látványt nyújt, mikor harmat- vagy esőcseppek díszítik – írja a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Fotó: ddnpi / Mezei Ervin Fotó: ddnpi / Mezei Ervin

Mocsári kockásliliom (balra) és mocsári gólyahír (jobbra)

 

Virágzása egybeesik a mocsári gólyahírrel, amely ugyan nem védett faj, viszont gyönyörű sárgára festi virágaival a kockásliliomos élőhelyek mentén a patakpartok szegélyét és a mocsarakat. A tavasz e két korai hírnöke jól példázza, milyen kincseket rejtenek a Dráva mentén húzódó, mára erősen visszaszorult ligeterdők és a helyükön kialakult másodlagos élőhelyek, a legelők, kaszálórétek.

 

Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)
A liliomfélék családjába tartozó, kotuliliomként is ismert mocsári kockásliliom hagymás évelő. Keskeny, szálas tőlevelei akár 20 cm hosszúak is lehetnek. Szórt állású, szürkészöld szárlevelei szintén szálasak, legfeljebb 1 cm szélesek. Bókoló, harang alakú, márciustól áprilisig nyíló, magános, sakktáblaszerűen világos foltos virágai rózsaszínben és vörösesbarnában pompáznak. Termése 1–2 cm-es tok. A mocsár- és lápréteken, illetve ligeterdőkben előforduló kotuliliom Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. 2016-ban elnyerte az Év Vadvirága címet.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága

Virágoznak a farkasboroszlánok
Mennyire ismered a tavasz hírnökeit? – kvíz

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...