Megelevenedő évszázadok a gyulai kastélyban

Toronykilátó, játszóház, impozáns kastélykert, anekdoták és legendák a főúri mindennapokból - ezekkel várják a látogatókat jövő márciustól a Gyulai Almásy-kastélyban, ahol a legmodernebb technikai fejlesztések segítségével avatják majd be az érdeklődőket a kastély hajdani életének titkaiba.

Szerző:
turizmus.com/TM
Fotó:
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
2015. szeptember 29.

Toronykilátó, játszóház, impozáns kastélykert, anekdoták és legendák a főúri mindennapokból - ezekkel várják a látogatókat jövő márciustól a Gyulai Almásy-kastélyban, ahol a legmodernebb technikai fejlesztések segítségével avatják majd be az érdeklődőket a kastély hajdani életének titkaiba.

A gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélynak mostoha sors jutott: a második világháború után kifosztották, állaga leromlott. 1959-ben csecsemőotthonná alakították át, később pedig évtizedekig üresen állt. Gyula Város Önkormányzata 2012-ben nyert el támogatást beszédes megnevezésű, „Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai” című projektjéhez, amely idén decemberben ér véget, s így jövő márciusban a látogatók már egy teljesen megújult épületet ismerhetnek meg.


A felújítás három fő eleme a főúri életforma bemutatását célzó látogatóközponti fejlesztés, a közösségi terek kialakítása, és a kastélypark megújítása. Az épületben berendezett kiállítás az egykor élt főúri családok mindennapjait, az őket kiszolgáló személyzet életét, a kor szokásait fogja bemutatni. A látogatók eredeti és rekonstruált tárgyi emlékeket, ruhákat, gyerekjátékokat tekinthetnek majd meg, a fényjáték pedig még teljesebbé varázsolja az élményt. 

 

 

Ezekről is többet tudhatsz meg a kastélyban
- Az osztrák eredetű báró Harruckern, a frank eredetű gróf Wenckheim, valamint a gróf Almásy család itt élt 8 generációja
- Királylátogatások a kastélyban
- 10 aradi vértanú lefegyverzése
- Albrecht Dürer gyulai kapcsolatai

Természetesen ma már nem hoznak létre múzeumot a technika vívmányai nélkül: a kastélyban okostelefonos vezetés segítségével az érdeklődők plusz információkhoz juthatnak az épület egyes pontjain, pl. az ebédlőben, az egykori konyhában vagy a grófnő szalonjában; meghallgathatnak számos történetet, anekdotát és legendát. Ennek a rendszernek köszönhetően mindenki a saját tempójában fedezheti fel a kastély hajdani világát. Szó lesz többek között a korabeli étkezési szokásokról, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatáról, az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről.


Kialakítanak turisztikai információs pontot is, ahol Békés megye látnivalóiról tájékozódhatnak a vendégek, lesz gyermekmegőrző, játszóház, múzeumpedagógiai műhely, a kastély keleti víztornyát kilátóvá alakítják, nem utolsó sorban pedig elvégzik a kastélykert rehabilitálását. Az épületben cukrászda, kávézó és ajándékbolt fog működni, az ingyenes wifi-elérhetőséggel pedig az élmények rögtön megoszthatóak lesznek.


A felújítási munkálatok 2 189 530 372 Ft támogatásból valósulnak meg.

 

 

Még több részletért kattints ide!

 

Cikkajánló