Megérkezett az első fekete gólya Gemencbe

Úgy tűnik, a gólya jól érzi magát nálunk: a madarat a fészkét szemlélve pillantották meg, ahol békésen pihent.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2024. március 13.

Úgy tűnik, a gólya jól érzi magát nálunk: a madarat a fészkét szemlélve pillantották meg, ahol békésen pihent.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata még március 5-én észlelte az első fekete gólyát a Gemenci-erdőben, Keselyűs környékén. A madár éppen a fészkén állt, ahol nyugodtan nézelődött – adta hírül a nemzetipark-igazgatóság.

Ezt a fészket még 2020-ban a jól ismert fekete gólya, Tóbiás építette, amikor párjával együtt elhagyta a bekamerázott fészket. Azóta itt próbálkoznak minden évben a fiókaneveléssel inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Az utóbbi években nagyon kevés fiókát tudtak felnevelni a gemenci fekete gólyák, mivel az aszályos évek és az elmaradó árvizek következtében kiszáradtak azok a mellékágak, kis erdei tavak, melyek nélkülözhetetlenek a faj számára a táplálkozáshoz és a fiókaneveléshez.

Az idei tél után most végre megint reménykedhetünk, hiszen egy évtizede nem látott mértékű áradás volt a Dunán, így a mellékágrendszer, a fokok és a tavak is feltöltődtek.

Az biztos, hogy sokkal nagyobb eséllyel kezdhetik meg a költést a fekete gólyák, mint az utóbbi években bármikor – összegezte a nemzeti park.

A fekete gólya egész fészkelőterületén veszélyeztetett faj, hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.



Cikkajánló