Hírek

Megérkeztek a téli „vendégmadarak”

Október eleje óta folyamatosan érkeznek az északi országokból a Körös-Maros Nemzeti Park területére azok a ragadozó madarak, amelyek itt töltik a telet. Most érdemes „megsasolni” őket. 

Szerző:
KMNPI
Fotó:
Marik Pál - KMNP
2016. november 18.

Október eleje óta folyamatosan érkeznek az északi országokból a Körös-Maros Nemzeti Park területére azok a ragadozó madarak, amelyek itt töltik a telet. Most érdemes „megsasolni” őket. 

A kékes rétihéják (Circus cyaneus) első példányai már október elején megjelentek. Őket október végén a gatyás ölyvek (Buteo lagopus) és a kis sólymok (Falco columbarius) követték. Ezek a fajok hazánktól északra költenek, nálunk csak a hideg hónapokat töltik. A rétisasok viszont szép számban költenek is nálunk, télen pedig a balti államokból és Lengyelországból érkező példányaik jelentősen felduzzasztják az itteni állományt. A kis sólymok csak egyesével láthatók, minden madár külön vadászterületet tart fenn magának. A gatyás ölyveknél viszont előfordul, hogy 2-3 példány is osztozik egy-egy pockokban gazdag vadászterületen.

 

Kékes rétihéja


A kis sólymoknak rendkívül éles a szemük, akár 4-500 méterről is felfedezik a pusztában mozgó kistestű madarakat (réti pityereket, nádi sármányokat, mezei pacsirtákat, seregélyeket), és szédületes sebességgel csapnak le rájuk. A rétisasok jellemzően a vizes területek közelében telelnek, ahol a récék, vadludak jelentős számban találhatók a kemény fagyok beálltáig. A Biharugrai-halastavakon 20-30, esetenként akár 50 rétisas is összejöhet. Előszeretettel fogyasztják a lehalászások után visszamaradt iszapból a döghalakat és az élő halakat is. Nemcsak a saját maguk által zsákmányolt táplálékot eszik meg, hanem a frissen elhullott állatok tetemét is elfogyasztják.

 

Gatyás ölyv


A kékes rétihéják is egyesével vadásznak, de viszonylag közel egymáshoz, nem féltik úgy a területüket, mint a gatyás ölyv és a kis sólyom. Jellegzetes imbolygó repüléssel a talaj fölött vadásznak, és kis rágcsálókat, főleg mezei pockokat fognak. Nappal külön-külön vadásznak, az éjszakákat viszont csoportosan, együtt töltik a mocsárréteken, nádasokban.

 

Kis sólyom

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Jeges réce, az északi látogató

Minden, ami a téli madáretetéshez kell

Élő madárshow mindennap 

Cikkajánló