Meghozták a világrekordot a magyar szalakótafiókák

Magyar világrekord született egy felső-kiskunsági mesterséges költőodúban. Tíz szalakótafióka látott napvilágot egy fészekaljban, és most annak kell szurkolni, hogy mind ki is repüljenek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Ozogány Kata / MME
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2023. augusztus 1.

Magyar világrekord született egy felső-kiskunsági mesterséges költőodúban. Tíz szalakótafióka látott napvilágot egy fészekaljban, és most annak kell szurkolni, hogy mind ki is repüljenek.

Megdőlt a szalakótafióka-világrekord az Alföldön. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportjának szakemberei nemrégiben végezték a szalakóták számára kihelyezett mesterséges odúk éves ellenőrzését a Felső-Kiskunságban. A szakemberek legnagyobb meglepetésére július 7-én Lajosmizse határában egy költőodúban 10 fiókát találtak – adta hírül az MME a közösségi oldalán.

A korábbi években volt már rekordot jelentő 9 fiókás fészek itt, és az ország más területén is, de az példa nélküli, hogy egy odúban 10 fióka nevelkedjen.

Mint írják a bejegyzésben, ebben az esetben szinte biztosan úgynevezett „összetojásról" van szó, amikor több tojó rak tojásokat ugyanabba a fészekbe. Ezeknél a családoknál valószínűsíthető, hogy kettőnél több szülő etet, de ennek vizsgálatára nem volt lehetősége a szakembereknek. A fiókák az odúellenőrzés során a szokott módon jelölőgyűrűt kaptak, ami lehetőséget kínál a kirepülést követő azonosításukra, vonulásuk, területhűségük ellenőrzésére.

A szalakóta (Coracias garrulus) a fokozottan védett fajok közé tartozik hazánkban. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

A szalakóta állománya Magyarországon az 1980-as években összeomlott, mindössze 300–400 pár maradt csak, az 1990-es évek elejére pedig eltűnt a Dunántúlról is. Az MME Duna–Tisza közén és Tiszántúlon dolgozó helyi csoportjai elkezdték segíteni a fajt nagy méretű D-típusú mesterséges odúk tömeges kihelyezésével, a 2000-es években pedig két nagy EU-pályázat is hozzájárult ahhoz, hogy a hazai szalakótaállomány jelenleg már 2500 pár felett van, és a faj egyre nagyobb arányban zöld küllő és fekete harkály által készített természetes odúkban költ, ami a védelmi program legfontosabb eredménye. Jó hír, hogy a magyarországi szalakótaállomány napjainkban a legnagyobb az Európai Unióban, és folyamatosan növekszik.


Cikkajánló