Megjelent a júniusi Turista Magazin, fókuszban a Dunával

A nemzetközi Duna-nap kapcsán többek között a Szigetközről, Magyarország egyik legkisebb váráról és a Lussonium római romkertről olvashatsz a frissen megjelent magazinban, de felrakjuk a térképre a Vajdavár-vidéket is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Magócsi Márton (Kiemelt kép)
2021. május 28.

A nemzetközi Duna-nap kapcsán többek között a Szigetközről, Magyarország egyik legkisebb váráról és a Lussonium római romkertről olvashatsz a frissen megjelent magazinban, de felrakjuk a térképre a Vajdavár-vidéket is.

Természetesen nem lett volna igazi a „dunás” tematika egy kis evezés nélkül. A Szigetköz mintegy 700 szigetből álló, 800 km hosszú ágrendszer a magyar oldalon, ami bejárható hajóval, és az utóbbi néhány évben egyre több, aktív pihenésre vágyó ember fedezi fel magának. Nem voltunk restek: mi is részt vettünk egy vízitúrán, méghozzá Dunasziget mellett.

Hallottál már a dunaföldvári várról? Tulajdonképpen csak egy apró toronyról van szó, ami a Duna és a város fölé magasodik, szuper a panorámája, és egyedi a hangulata. Hogy mitől, az a friss magazinból derül ki.

Paks és Dunakömlőd térsége nem szerepel gyakran a túrázók bakancslistáján, ezért is érdekelt minket nagyon, hogy mit találunk itt. Hullámzó dombokra, tündéri völgyhajlatokra, eldugott dunai panorámapontokra, az ország legvastagabb löszfalára, zöld erdőkre és egy különleges római kori erőd maradványaira leltünk. Bővebben a Mesél a térkép rovatban számolunk be az élményeinkről.

Panorámás bazaltcsodák, festői várromok és helyenként kimondottan vadregényes környezet. Ha a Karancs-Medves-vidéket, hazánk egyik legérdekesebb táját szeretnéd felfedezni, klassz tematikát ajánlunk hozzá – az útvonal teljesítése után pedig még egy jelvénnyel is gazdagodni fogsz.

Hol is van az a Vajdavár-vidék? E havi számunkból nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy mi mindent találunk ezen az ismeretlen területen. Egy rendhagyó városi sétát is tettünk a Dunánál Dél-Budán, megkérdeztük az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének (VÖI) munkatársait, akik többek között a folyó élővilágát is vizsgálják, hogy van most a Duna, de friss lapszámunkban szó esik a magyarországi erdőrezervátumokról is. Gasztro rovatunkban ezúttal a podagrafűvel, a „püspökök eledelével” ismerkedhetsz meg, a Zöldhullámban pedig a légyölő pókszázlábút mutatjuk be.

JÚNIUSI LAPSZÁMUNKAT IDE KATTINTVA TUDOD MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

Cikkajánló