Megnyitotta kapuit a Sümegi Püspöki Palota

Újabb látnivalóval gazdagodott Sümeg. A felújított Sümegi Püspöki Palota gyönyörű tereinek bejárása önmagában is élmény, de a látogatókat egy interaktív kiállítással is várják, amely minden korosztály számára tartogat érdekességeket.

Forrás:
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
2021. november 2.

Újabb látnivalóval gazdagodott Sümeg. A felújított Sümegi Püspöki Palota gyönyörű tereinek bejárása önmagában is élmény, de a látogatókat egy interaktív kiállítással is várják, amely minden korosztály számára tartogat érdekességeket.

Sümeg a török hódoltság korában vált jelentős egyházi várossá, amikor a veszprémi püspök ide tette át székhelyét. A várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki Palotát Padányi Biró Márton építtette a többszáz éves régi püspöki kúria alapjaira. Az eredeti épület fala ma is fellelhető az épületen belül.

A most lezárult fejlesztés keretében a palota jelentős része újra bejárhatóvá vált, sor került többek között az emelten található gazdagon díszített könyvtárszoba restaurálására is. A fejlesztés során a palota kétszintes épületének közel kétharmadán belső átalakítási, felújítási, állagmegóvási és restaurálási munkálatok készültek el.

Az épület a kiállítás minden termében önmaga is mint műtárgy mutatkozik be.

A palotában 18. századi rokokó, 19. századi klasszicista és 20. századi neobarokk fal- és mennyezetfestések is láthatók. A palota egyik termében elkészült a táblás parketta rekonstrukciója, két teremben pedig az eredeti parkettákat is sikerült megmenteni és restaurálni. Egyedülálló látványt nyújt a megújult belső homlokzat és a kapualj felújítása után kialakult összkép, ami a látogatók szeme elé tárul a háttérben a sümegi várral.

A püspöki lakrészben új, korszerű interaktív kiállítást alakítottak ki.

A tárlat fő témája Padányi Biró Márton püspök életének, a barokk freskófestészetnek, Franz Anton Maulbertsch, a híres bécsi festő munkásságának, illetve a palota különböző építési szakaszainak bemutatása úgy, hogy az minden korosztály számára élmény legyen. A modern, élményközpontú kiállítás, illetve az ahhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok két színes egyéniség Márton püspök és a festő Maulbertsch találkozásával és közös alkotásával ismertet meg interaktív eszközök – például 3D-s kisfilmek és holopiramisok – segítségével.

A palota november 2-től március 31-ig a téli nyitvatartási rend szerint látogatható, hétfő kivételével mindennap, 9 órától 17 óráig várja a látogatókat. További információk: sumegipalota.hu

Cikkajánló