Megóvják a bükki kaptárköveket

A következő években belekezdenek a bükki, kiemelten a szomolyai kaptárkövek természeti értékeinek megőrzési munkálataiba.

 

Szerző:
MTI
Fotó:
Kozma Attila / BNPI
2017. február 20.

A következő években belekezdenek a bükki, kiemelten a szomolyai kaptárkövek természeti értékeinek megőrzési munkálataiba.

 

A kaptárkövek látványos természeti értékek, egyben európai jelentőségű kultúrtörténeti emlékek. A Bükkalja területén, a siroki Vár-hegytől a kácsi Kecske-kőig több csoportban láthatók riolittufa sziklavonulatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak. Mivel különböző korokban élt emberek formaalakító tevékenységének nyomait is magukon hordozzák, ezért régészeti, néprajzi, történeti értéket is képviselnek. A bükkaljai térségben 38 kaptárkő, illetve több fülkés kúpból álló kaptárkőcsoport ismert.

 

Szomolyai kaptárkövek


A Széchenyi 2020 környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) segítségével a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai tanulmányozni fogják a fülkés sziklákat, biztonsági, bemutató és oktató-kiszolgáló létesítményeket alakítanak ki, és eltávolítják a kaptárkövek területén nem őshonos vagy agresszíven terjeszkedő fajok egyedeit.


180 millió forintból huszonegy helyszínen terveznek természetvédelmi fejlesztéseket. A szomolyai kaptárkövek természetvédelmi területén az ország legnagyobb és legszebb kaptárkőcsoportja található. A helyszín kedvelt turistacélpont, azonban ez a megfelelően kiépített bejárási útvonalak hiánya miatt komoly károkat is okoz a kaptárköveken. Ezért kialakítanak egy bemutató útvonalat is, ahol fémlépcsőket, járóplatformokat és kilátópontokat építenek majd.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kaptárkövek Magyarországon

Védettek lesznek a kaptárkövek

3 túra északkeleten, amit szeretni fogsz

Cikkajánló