Megsínylette az orkánt a Farkas-hegy ikonikus emlékműve

A sporttörténeti jelentőségű budaörsi vitorlázó-emlékmű súlyos károkat szenvedett március 11-én szombaton, a fél országot érintő viharos széllökésekben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Forrás:
budaorsiinfo.hu
2023. március 20.

A sporttörténeti jelentőségű budaörsi vitorlázó-emlékmű súlyos károkat szenvedett március 11-én szombaton, a fél országot érintő viharos széllökésekben.

A több mint egy hete tomboló szélvihar legerősebb lökéseit a Farkas-hegytől légvonalban alig 5 kilométerre lévő János-hegyen mérték, ahol 117 km/órás sebességgel süvített a szél. Hogy a Budaörs feletti magaslaton milyen erejű szél fújt, azt nem tudni pontosan, mindenesetre ahhoz elég erősnek kellett lennie, hogy a vitorlázó-emlékmű egyik szárnyát a talapzatánál eltörje. A budaorsiinfo.hu oldalon fotókat is közöltek a megrongálódott emlékműről, illetve a bejegyzésből az is kiderül, hogy a kidőlt szárnyat egy felette elrepülő pilóta jelezte szombat délután a budakeszi reptérnek.

Mint írják, a szélcsendes vasárnap reggel egy pilótákból és műszaki szakemberekből álló csapat – közülük többen részt vettek már az emlékmű felállításában is – a sérült szárnyat műhelybe szállította renoválásra. A másik, épen maradt szárnyat is elszállítják majd, hogy a sérült párjával együtt megerősítve kerüljenek vissza a helyükre. Visszaállításukra várhatóan májusban kerül sor.

A Budaörsi Infó közreműködésével társadalmi összefogásból felállított farkashegyi vitorlázó-emlékmű 2017. október 21-én került ünnepélyes átadásra, amely a magyar vitorlázórepülés első helyszínére hivatott emlékeztetni. Az átadás után gyorsan a természetjárók és repülősök fontos és kedvelt helyszínévé vált, a környék vitorlázórepülő közössége évente tart megemlékező koszorúzást az emlékműnél. Ha részleteiben is kíváncsi vagy a vitorlázórepülés, illetve a Farkas-hegy történelmére, akkor ezt a cikkünket ajánljuk figyelmedbe.

Cikkajánló