Megszámolták a tátrai zergéket

A Tátra szlovák és lengyel oldalán minden évben kétszer megszámolják a Tátra szimbólumának számító zergéket. Az október utolsó hetében elvégzett őszi számlálás során 1095 állatot láttak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
magas-tatra.info
2021. november 24.

A Tátra szlovák és lengyel oldalán minden évben kétszer megszámolják a Tátra szimbólumának számító zergéket. Az október utolsó hetében elvégzett őszi számlálás során 1095 állatot láttak.

A Tátra szlovák oldalán 781 zergét, a lengyel oldalon 314 zergét regisztráltak. Az összesen 1095 zerge közül 44 idei gida volt – számolt be róla a magas-tátra.info. Tavaly ősszel ennél kevesebbet, 983 zergét számoltak a Tátrai Nemzeti Parkban. A rekord 2018 őszén volt, amikor összesen 1431 zergét írtak össze.

A zergék rendszeres számlálása 1957-ben kezdődött, azóta a Tátrai Nemzeti Parkban évente kétszer – tavasszal és ősszel – számolják a zergéket.

A tavaszi számlálás elsősorban a fiatal gidák létszámának felmérésére irányul, az őszi számlálás a zergeállomány nagyságát térképezi fel a hosszú tél előtt. A szakemberek a számlálások során a zergepopuláció egészségi állapotát is felmérik, például a gyűjtött ürülékminták elemzésével.

A Tátra a legészakabbra fekvő terület, egyúttal a legkisebb olyan elszigetelt magashegység a világon, ahol zergék élnek.

A hegységben talált legrégibb zergecsont több mint 10 ezer éves, a hosszú elszigeteltség során pedig egy önálló alfaj alakult ki itt, a tátrai zerge (Rupicapra rupicapra tatrica), amely mára sajnos veszélyeztetetté vált.

Az állatok létszáma az ezredforduló környékén kritikusan alacsony volt, akkor a tátrai zerge a kihalás szélén állt, 2000-ben mindösszesen 160 egyedet számoltak. Hasonló helyzet csak a II. világháború idején és nem sokkal utána volt tapasztalható a Tátrában. A 2000-es évek elején aztán lassan növekedésnek indult a számuk, ami szakértők szerint főként az állatok téli etetésének (télen szárított berkenyebogyóval egészítik ki a zergék téli táplálékát), illetve az állatok védelmét célzó intézkedéseknek köszönhető.

A tél, különösen a tél eleje a legnehezebb időszak az állatok számára. A mély hó, a csúszóssá váló, fagyott sziklafelszínek, az élelemhiány, a táplálékszerzéshez szükséges vándorlás mind-mind megnehezíti az életüket. Télen ezért a zergék nagy csapatokban élnek, így amellett, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat a ragadozókkal szemben, nagyobbak az esélyeik a túlélésre.

További érdekességek a tátrai zergéről a magas-tátra.info oldalán.


Cikkajánló