Keresés eredménye

Számba vették a Tátra élő szimbólumait

Évente két alkalommal kerül sor a tátrai zergeállomány felmérésére. Az október utolsó hetében elvégzett őszi számlálás összesítése alapján 1222 zerge várja a telet a Tátrai Nemzeti Parkban.

2022.11.07.

Megszámolták a tátrai zergéket

A Tátra szlovák és lengyel oldalán minden évben kétszer megszámolják a Tátra szimbólumának számító zergéket. Az október utolsó hetében elvégzett őszi számlálás során 1095 állatot láttak.

2021.11.24.

Találkozás egy zergével a Liptói-havasok gerincén

A magashegyi túrázás egyik nagy élménye az egyszerre bájos, de erőteljes testfelépítésű zergével való találkozás. Nem volt ez másképp a Liptói-havasok főgerincének központi részén vezető, a legendás Sas út kistestvérének tekinthető gerinctúrán sem.

2021.08.27.

Tátrai zergék testközelből

A Tátra emblematikus állata sokszor már messziről észreveszi az embert, és elmenekül, de olyan is előfordulhat, hogy szinte megáll „pózolni”.

2020.07.28.

Csak a szarva hegye látszott ki a hóból, kimentették a zergét

Kijutott bőven az elmúlt napokban a téli csapadékból Ausztriának. A viszonylag rövid idő alatt lehullott rengeteg hó nemcsak az emberek, de az állatok életét is veszélyezteti. A videóban egy szarváig hóval betemetett alpesi zergét ásnak ki a rátermett osztrák vasutasok. 

2019.01.10.

Zergerekord a Tátrában

Az őszi zergeszámlálás meglepő eredményt hozott, annak ellenére, hogy télen több állat pusztult el, mint az utóbbi 50 évben.

2018.11.07.

Határok nélkül - Az elmúlt hét képei

Rovatunk kisebb szabadságon volt az elmúlt hetekben, de szerencsére fotósaink szorgalmasan járták a természetet, nemcsak itthon, hanem a környező országokban is. A Tátrában nagyban dübörög a turistaszezon, a természet szebbnél szebb teremtésekkel és termésekkel látja el az éhes szemet és gyomrot. Jó étvágyat!

2016.08.14.

Egyre több zerge ugrabugrál a Tátra szlovák részén

A Tátrát nemcsak azért szeretjük, mert kiváló túrákat lehet tenni a magya-szlovák határ túloldalán, de itt él a tátrai zerge is, amely a hegység szimbóluma. A szimpatikus patásból idén csaknem 1400 egyedet számoltak össze az őszi állományfelmérés során. E kérődző négylábúak száma a Tátra szlovák részén továbbra is emelkedik, a lengyel részen viszont csökken.

2015.11.06.