Megszépült az ország emblematikus csúcsköve

Önkénteseknek köszönhetően ismét régi fényében ragyogva várja a kirándulókat az ország legmagasabban fekvő köve a Kékesen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Terjék Ferenc
Forrás:
Terjék Ferenc / Facebook
2023. június 8.

Önkénteseknek köszönhetően ismét régi fényében ragyogva várja a kirándulókat az ország legmagasabban fekvő köve a Kékesen.

Aligha van népszerűbb hazai szerlfipont, mint az ország legmagasabb pontját jelző kékestetői csúcskő, hiszen az itt elkészített fotónál jobban nem is lehet dokumentálni a „csúcstámadást”. Aki egyszer feljutott ide, az nagy valószínűséggel megejti a szinte már kötelező csúcskőfotót.

A csúcskő és talapzata ugyan strapabíró, a festés viszont hamar elkezd kopni a nagy igénybevételtől. Ám egy önkéntes jótevőnek köszönhetően minden évben megújul a nemzeti színű minta és a felirat. A „titokzatos jótevőt” Terjék Ferencnek hívják, és azon túl, hogy évről évre lefesti a követ, a KékesKutató-Mentő Alapítvány mentésvezetőjeként tevékenykedik.

Az idén június elején ejtette meg a csúcskő felújítását, amiről a Facebook-oldalán is beszámolt. A jellegzetes formájú követ az 1956-os események után néhány évvel állította egy kezdetleges talapzatra és festette nemzeti színűre Géczi István – a később alapított – Kékesi Sas Síklub egyik edzője és néhány társa. A kékesi csúcskő történetéről részletesen korábbi cikkünkbe írtunk.

Az emblematikus kövön az évek alatt számos festékréteg összegyűlt, ezért nagyon simává vált. Az idén egy gyöngyösi homokszórással foglalkozó cég felajánlotta, hogy letisztítja róla az összes festéket, és ad neki egy kis felületet, hogy megtapadjon rajta az új réteg. A kő lecsupaszítása után idén Ferenc nem egyedül festette le a követ, a gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület (VSZE) elnöke, Szókovács Péter is csatlakozott hozzá.


Cikkajánló