Megszülettek az idei első csikók a hortobágyi vadlovaknál

Az első csikók két hete érkeztek meg a Hortobágyon található Pentezugi Rezervátumban, ahol az állatok félvad körülmények között élnek, azt eszik, amit a puszta ad számukra, és a kutatókon kívül más emberrel nem nagyon találkoznak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Pentezugi Rezervátum
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2021. április 27.

Az első csikók két hete érkeztek meg a Hortobágyon található Pentezugi Rezervátumban, ahol az állatok félvad körülmények között élnek, azt eszik, amit a puszta ad számukra, és a kutatókon kívül más emberrel nem nagyon találkoznak.

Ahogy azt Kerekes Viola a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa elmondta a Cívishírnek, az első csikó április közepén érkezett, az igazi „nagyüzemre” pedig majd májusban számítanak, amikor további 20-30 jövevénnyel gyarapodik az állomány.

A Pentezugi Rezervátumban a látogatóktól teljesen elzártan élnek az állatok, télen-nyáron azt eszik, amit a puszta ad számukra, külön táplálékot nem kapnak Az ellés sem felügyelet mellett zajlik, a kancák ugyanúgy hozzák világra a csikóikat, mint teljesen vadon élő társaik.

Ahogy azt Kerekes Violától megtudtuk, hétfőn újabb két csikó született, így eddig összesen már hét aprósággal gyarapodott az állomány. „A két kis mén csikó jól van. Odera már rutinos édesanya, ez már az ötödik csikója, első lánya a 2015-ös születésű Sofia, aki az oroszországi vadló rezervátum lakója, 2017 óta, már maga is édesanya. A videón szereplő Tangonak ez az első csikója. Ennek ellenére ügyesen védelmezi, minden pillanatban figyel rá. Morgó, a hárem csődöre pedig az ember figyelő szemei elől is eltakarja a kicsit”.

A Przewalski-ló a 20. században pusztult ki a vadonból, az utolsó vadon élő példányt az 1960-as években látták. A jelenlegi világállomány egy tenyészprogramnak köszönhető, amelynek alapját 12 európai és észak-amerikai állatkert fogságban tartott egyedei jelentették. A világállomány összesen 2000 egyedre tehető, ebből 600 ló Mongóliában él vad körülmények között.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alatt egy közel 300 egyedes populáció él egy 3000 hektáros területen, ahová a velük foglalkozó kutatókon kívül más csak külön engedéllyel léphet be. A látogatók a Hortobágyi vadasparkban láthatnak néhány lovat. A park egyelőre a járványhelyzet miatt még zárva tart, a nyitásról a HNPI oldalán és Facebook-oldalán adnak majd hírt.

Cikkajánló