Megtaláltuk az ország egyik legviccesebb nevű települését

Bár azt hiszed, Nekeresd holmi kitaláció, és ilyen nincs is, most bebizonyítjuk, hogy igenis egy létező hely. Mutatjuk, merre keresd!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Google Maps (Kiemelt kép)
Forrás:
Földrajzi nevek etimológiai szótára
2024. február 28.

Bár azt hiszed, Nekeresd holmi kitaláció, és ilyen nincs is, most bebizonyítjuk, hogy igenis egy létező hely. Mutatjuk, merre keresd!

Ha meghirdetnék a fura településnevek versenyét hazánkban, Zala vármegye biztosan benne lenne az első háromban. Akár a térképet nézegetve, akár Zalában kirándulva, tucatnyi mosolyra fakasztó helységnévvel találkozhatsz.

Hagyárosbörönd, Baktüttös, Lickóvadamos, Pókaszepetk, Pacsa, Hazugd, Bázakerettye, Kemendollár, Vindornyalak, hogy csak néhányat említsünk a gazdag felhozatalból.

A Zalai-dombok közt és a Göcsej vidékén járva gyakran olyan érzése támad az embernek, hogy a települések névadói valamilyen népmeséből merítették az ötletüket, vagy csak egyszerűen tréfás kedvükben voltak, amikor e neveket kiötlötték.

Az egyik személyes kedvencünk lett Nekeresd, amely ugyan nem önálló település, de Zalaegerszeg városrészeként is mókásan hangzik. Kiss Lajos Földrajzi nevek etimológiai szótára is megemlíti, mint Zalaegerszeghez tartozó települést, és eredetéről azt írja, hogy „A csárdanévként Baranya megyében, határrésznévként Tolna megyében is előforduló Nekeresd a keres ige egyes szám második személyű tiltó alakjából keletkezett.”

7. nyom

Székesfehérvár közepén, egy stadion mellett meglepő módon egy tó fekszik gyönyörű természeti környezetben, ahol az állat- és növényvilág számos ritka képviselőjével találkozhatunk. Mi az itt kanyargó tanösvény neve?

Cikkajánló