Megújult a Pilisi Parkerdő turisztikai infrastruktúrája

Az elmúlt évek nagyobb turisztikai fejlesztéseit követően most többek között 997 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, 85 tűzrakó- és pihenőhely újult meg a Pilisi Parkerdő területén.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Forrás:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2021. július 8.

Az elmúlt évek nagyobb turisztikai fejlesztéseit követően most többek között 997 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, 85 tűzrakó- és pihenőhely újult meg a Pilisi Parkerdő területén.

A nagyszabású európai uniós projektekben az említetteken túl a kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira 32 helyszínen kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra került, továbbá a Parkerdő területén található források közül 24-nek az újrafoglalása is megtörtént – mindez a természetjáró szervezetek ajánlásait és javaslatait figyelembe véve.

Az elmúlt évek nagyobb turisztikai fejlesztéseit követően (pl. Fekete István tanösvény kialakítása a Hárs-hegyen, Anna-lak közösségi szálláshely kialakítása Telki határában, Kőhegyi Menedékház korszerűsítése, Játszótér és szabadtéri kondipark kialakítása a hűvösvölgyi Nagyréten, Naplás-tavi-kilátó létesítése Budapest XVI. kerületében) a kisebb infrastrukturális elemek megújítása fontos célja volt az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezelő szervezetnek.

Már az 1969. január 1-én megalakult Pilisi Állami Parkerdőgazdaság eredeti céljai között is szerepelt az olyan erdőkezelési modell kidolgozása és megvalósítása, amely előtérbe helyezi az erdők turisztikai és kulturális szerepét, és nagy hangsúlyt fektet a táj és a természet védelmére. Az elképzelés megvalósításának sikerét jelzi, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. fél évszázad elteltével 65 ezer hektáron gazdálkodva évente több mint 25 millió látogatót fogad.

Szintén összhangban a szervezet alapelveivel és célkitűzéseivel, a Magyar Természetjáró Szövetség tárgyi és technikai fejlesztései nyomán létrejövő korszerű turisztikai szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a jövőben egyre több, a természet iránt érdeklődő honfitársunk számára váljon vonzó és elérhető szabadidős tevékenységgé a természetjárás.

A projekt keretében megújult infrastruktúrát a Bertényi Miklós Füvészkertben és a mellette elterülő, népszerű Telgárhty-réten adták át a nagyközönség számára 2021. július 7-én.

AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A most elkészült fejlesztések a VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007-es kódszámú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát”, illetve a GINOP-7.1.2.-15-2017-00019-es kódszámú „Lépésekre a Dunakanyartól” című pályázatok keretében valósultak meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdőgazdasággal közös konzorciumi együttműködésben, összesen 304 millió forintos költséggel. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.


Cikkajánló