Telefonos applikáció is segíti a gólyák megfigyelését

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales. Célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)
2023. március 18.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales. Célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe.

A 2005-ben indított, immáron 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis (golya.mme.hu) az elmúlt években a legfontosabb adatforrása lett a hazai fehér gólyák fészkeit és költését megfigyelők számára. Az anno modernnek számító online adatbázis mostanra elavult, ezért volt szükség a teljes megújítására – olvasható az MME sajtóközleményében. Az új adatbázis 2022 nyara óta üzemel, azonban az idei költési szezonban már egy felhasználóbarát mobiltelefonos applikáció is segíti a madármegfigyelőket.

A Gólyales akció – hasonlóan a lezárult Téli Madárles akcióhoz – nem csupán közösségi adatgyűjtésről szól, a madarak védelmét is szolgálja.

A megújult adatbázisban természetesen a korábbi költési eredmények, a megfigyelési adatok és a fészkekről készült fotók is elérhetőek, ez azt jelenti, hogy több mint 10 ezer fészek alapadathoz kapcsolódó 118 ezer költési eredményt, 55 ezer megfigyelési adatot és 67 ezer fotót lehet böngészni, és reményeink szerint sok-sok ezer újabbal bővül majd a következő évek során.

Az adatbázisok használatát megkönnyítendő, a használatot bemutató videós segédlettel is készült az MME, amely mind az online internet böngészővel használható adatbázis, mind pedig a Turdusban elérhető felület használatát bemutatja lépésről-lépésre. Még több infót az MME oldalán találsz!

Cikkajánló