Megvannak a „Nagy téli madárles” eredményei

Több mint nyolcszázan vettek részt az MME „Nagy téli madárles” akciójában, és közel 30 000 madárészlelést rögzítettek. Vajon melyik madárból láttak az észlelők a legtöbbet?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
MME
2023. március 10.

Több mint nyolcszázan vettek részt az MME „Nagy téli madárles” akciójában, és közel 30 000 madárészlelést rögzítettek. Vajon melyik madárból láttak az észlelők a legtöbbet?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Nagy téli madárles” címmel egy kilenc héten át tartó országos madárszámlálásra hívta a lakosságot. Az akció célja, hogy bevonja az embereket a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

A számlálás 2022 december 28. és 2023 február 28. között zajlott, és hazánkban ez volt az első, a téli madáretetőt és környékét célzó lakossági adatgyűjtés. Az adatok beküldését az MME által fejlesztett Turdus applikáció is megkönnyítette, de az okostelefont nem használókra is gondolva, egy internetes adatbázisban is lehetett a megfigyeléseket rögzíteni.

Az internetes adatbázis további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető.

Az akció nagyon sikeres volt, rengeteg adat érkezett be az MME-hez.

A megfigyelések során 825 adatközlő 29 596 észlelést rögzített, végül 121 faj 85 750 egyedét figyelték meg a „Nagy téli madárles” akcióban.

És hogy melyek voltak a leggyakrabban észlelt fajok? Íme:

  • Mezei veréb – 20 468 egyed
  • Széncinege – 14 488 egyed
  • Házi veréb – 12 475 egyed
  • Tengelic – 6042 egyed
  • Balkáni gerle – 5514 egyed

Az MME új, „TermészetLesen elnevezésű programjának lesznek más akciói is, nemsokára jön a „Tavaszi természetles”, amely során a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés lesz hamarosan elérhető, de két közkedvelt madarunkat, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a „Fecskeles” és „Gólyales” is. De tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

Cikkajánló