Felétek is fészkel gólya? Akkor jó, ha tudod ezeket

Gólyáink hazatérőben, és ki ne szeretne vigyázni rájuk? Na de mi a teendő, ha nem tudnak fészket rakni, vagy ha egy fiatal gólya lepottyan a földre?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2021. április 6.

Gólyáink hazatérőben, és ki ne szeretne vigyázni rájuk? Na de mi a teendő, ha nem tudnak fészket rakni, vagy ha egy fiatal gólya lepottyan a földre?

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összegyűjtötte azokat a hasznos információkat, amelyekre a leggyakrabban kíváncsiak az őket megkereső gólyaszerető emberek. Mi sem szeretnénk, ha kedvenc madarainknak baja esne, így fontosnak tartottuk, hogy tovább adjuk a közleményüket.

Ha a gólyák fészektartó nélkül oszlopra raknak fészket, és lepotyog a fészekkezdemény...

Nincs teendőd. Bár a gólyák általában egy fészektartóval ellátott villanyoszlopon költenek, előfordul, hogy az új párok új fészket kezdenek építeni, ami nem mindig megy nekik simán, főleg első próbálkozásra. A nemzetipark-igazgatóság szerint van, hogy tönkre is mennek a költések a tapasztalatlan szülők miatt. Mit tehetünk? Ez az élet rendje. „Ilyenkor nem zavarjuk meg a költő párt egy fészektartó felhelyezésével, hiszen emiatt lehet, hogy új helyen kezdenének költésbe” – írják. Ha már sikeresen felépült a fészek, a költési időn kívül fészektartó állvánnyal szerelik fel az áramszolgáltató munkatársai.

Ha a fészektartó megdőlt vagy letört...

Mindenképpen minél előbb jelezd az illetékes nemzetipark-igazgatóságnak! A fészektartókat költési időn kívül kell lecserélni.

Ha egy kisgólya kiesett a fészekből...

Ez viszonylag gyakran megtörténik. Óvatosan fogd meg, és helyezd el egy biztonságos és lehetőleg sötét helyre a madarat, pl. egy jól szellőző kartondobozba. Jobb, ha nem eteted, vizet viszont adhatsz neki. Ebben az esetben szintén a nemzetipark-igazgatóságot kell értesítened.

Ha sérült gólyát találsz...

Először is: nem biztos, hogy valóban baja van a madárnak, előfordul, hogy csak ráérősen táplálkozik. Próbáld határozott léptekkel, akár gyorsuló tempóban megközelíteni, és ha láthatóan nem tud felrepülni, akkor tényleg sérült vagy gyenge lehet. Ekkor is az illetékes nemzetipark-igazgatóságot hívd.

Ha áramütött gólyát találsz...

Sajnos az áramütés ma is gyakori. Ne nyúlj hozzá a tetemhez, de hasznos lehet, ha készítesz róla néhány fotót. Természetesen ilyenkor is a nemzetipark-igazgatóságot kell hívni. „Áramütött fehér gólya pusztulása esetén a történtekről pontos helyszíni dokumentáció készül” – írja a nemzetipark-igazgatóság az oldalán. „Ezután a területileg illetékes természetvédelmi őr javaslata alapján, az áramszolgáltató a megfelelő technológia alkalmazásával madárbaráttá alakítja a veszélyes vezetékszakaszokat.”

Cikkajánló