Melyik legyen 2023 Év Lepkéje?

Idén első alkalommal hirdeti meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya az Év Lepkéje szavazást, amire bárki leadhatja a voksát az interneten.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. szeptember 30.

Idén első alkalommal hirdeti meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya az Év Lepkéje szavazást, amire bárki leadhatja a voksát az interneten.

Három jelöltre lehet szavazni, amelyeket a kinézetük és a veszélyeztetettségük alapján válogattak be. A fecskefarkú pillangó egy hazánk négy pillangófaja közül. Országszerte lehet vele találkozni, főként hegy- és dombvidékeken, áprilistól szeptemberig. A kései fagyos napok és az intenzív vegyszerhasználat miatt száma megfogyatkozott. Jellegzetes mintázattal rendelkezik, nehéz más fajjal összetéveszteni.

Érdekesség, hogy hernyója fiatalkorában madárürülékre hasonlít, később a zöld valamelyik árnyalatában pompázik.

Mérgező. A kertünkben is találkozhatunk vele például a répa levelein vagy a kapron, köményen. Nem okoz jelentős kárt. Báb állapotban vészeli át a telet, a pillangó tavasszal kel ki. A fecskefarkú pillangó hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

A nagy éjjeli pávaszem – ahogy a neve is mutatja – nagy termetű lepke, egész Európa legnagyobbja. A nőstények szárnyfesztávolsága akár 15 cm is lehet. Április végétől június elejéig repül. Ördöglepke néven is ismert, amit a szemfoltjai miatt kapott. Mivel pödörnyelve csökevényes, így kifejlett korában már nem tud táplálkozni, hernyóként kell ezt megtennie. Gyümölcsösök és jó állapotú erdők közelében fordul elő. A vegyszerhasználat ezt a fajt is veszélyezteti.

A telet szintén bábként vészeli át, de előfordul, hogy akár több évig sem kel ki. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Az utóbbi időkben sok helyről eltűnt, ahol korábban megtalálható volt.

A fehérgyűrűs csüngőlepke rendszertanilag éjszakai lepke (egyébként nappal aktív), feltűnő mintával, nagy csáppal. Amikor megijed, sokszor halottnak tetteti magát és a földre pottyan. Élénk színe arra figyelmeztet, hogy mérgező, de kellemetlen ízű, sárga színű nedvet is ki tud bocsátani. Magyarországon hegy- és dombvidékeken találkozhatunk vele júliusban és augusztusban.

A nevét onnan kapta, hogy a virágokon úgy szívogat, mintha csüngne rajtuk. Hernyóként vészeli át a telet. Nem védett, de élőhelyei feldarabolódása, csökkenése miatt szűkül az élettere.

Melyik lepke a legszimpatikusabb? Szavazni ide kattintva tudsz!

Cikkajánló