Kolibri a virágok között?

A szenderek a lepkék azon képviselői, amelyek nem feltétlen külső megjelenésükkel, sokkal inkább érdekes életmódjukkal vívták ki a természetjárók és a kerttulajdonosok figyelmét.

Szöveg és fotó:
2022. szeptember 13.

A szenderek a lepkék azon képviselői, amelyek nem feltétlen külső megjelenésükkel, sokkal inkább érdekes életmódjukkal vívták ki a természetjárók és a kerttulajdonosok figyelmét.

A legtöbb szenderfaj éjszaka aktív, azonban az egyik leggyakoribb – nálunk is őshonos - képviselőjük kivételesen nappal aktív, ő, a képeken is látható kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum).

Pihenőhelyén nem túl feltűnő, ilyenkor zárt szárnyakkal élénk színei nem látszódnak, egy sötétbarna közegben teljesen „el tud veszni”.

Élénk színeiből röptében, táplálkozás közben látszódhat szárnytőben némi aranysárga szín. Aranysárgás, lilásbarnás színei a hátsó szárnyon vannak és a fonák oldalon találhatók.

Nagyon gyorsan, szabad szemmel szinte alig követhetően mozog, nektár fogyasztás közben egy perc alatt akár százszor is helyet változtat. Rendkívül hosszú pödörnyelvével leszállás nélkül kolibrihez hasonlóan veszi fel a virágok nektárját. Levendulán, nyáriorgonán és imola-fajokon gyakran megfigyelhető. Hernyója hazánkban gyakori galaj fajokon fejlődik.

Vándorló, márciusban és áprilisban érkezik hazánkba déli irányból. Helyben maradó egyedei áttelelni csak épületek belsejében képesek, olyan védettebb zugokban ahol a tél időjárási hatásainak nincs kitéve.

Költöző egyedei rendszerint a mediterrán térségig utaznak, de Afrikát is elérhetik.

Két nemzedéke repül május-július és augusztus-október hónapokban. Fotózása nem könnyű feladat. Az optikai tengely irányában is rendkívül mozgékony, közeledik majd távolodik, sokat fordul és oldalirányban is gyorsan változtat helyet. A cikkben is látható képek zárideje 1/8000 és 1/2500 másodperc között váltakozik.

Cikkajánló