Melyik legyen az Év gombája 2024-ben?

Az már most biztos, hogy a nyertes egy galócafaj lesz, ugyanis mindhárom jelölt e nemzetséget, és annak szelíd ágát képviseli.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
gombanet.hu
2023. október 6.

Az már most biztos, hogy a nyertes egy galócafaj lesz, ugyanis mindhárom jelölt e nemzetséget, és annak szelíd ágát képviseli.

Ha galócákról esik szó, a legtöbben a két legismertebb mérgező fajra, a légyölő és a gyilkos galócára gondolnak. Ezúttal azonban a nemzetség három kevésbé ismert, és nem mérgező faja kerül fókuszba.

Az internetes szavazáson az alábbi 3 fajra lehet szavazni október 11. éjfélig. Szavazni ide kattintva tudtok.

A jelöltek pedig a következők:

  • Őzlábgalóca (Amanita vittadinii)

Különlegessége élőhelyében rejlik. Ellentétben a többi fajjal, gyepekben, legelőkön találkozhatunk vele. A kalapon lévő burokmaradványok és a tönk jellegzetes pikkelyezettsége alapján könnyen felismerhető. Védett faj.

  • Szürke galóca (Amanita excelsa)

Savanyú talajú erdők gombája középhegységeink magasabb régióiban találkozhatunk vele. Alapos hőkezelés után fogyasztható! Jól meg kell vizsgálni, mert könnyen összetéveszthető a mérgező párducgalócával.

  • Tüskés galóca (Amanita echinocephala)

Meszes talajú tölgyesek, bükkösök gombája, megjelenésével sokat segít, hogy milyen más gomba fajokat találhatunk még a környéken. Jellegzetes fehéres, felálló-hegyes pettyeiről könnyen azonosítható.

Cikkajánló