Menő téli bundát öltött a hermelin

Meglehetősen ritkán találkozhatunk hermelinnel a természetben. Óvatos, rejtőzködő állat, ezért is örömteli a hír, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park területén az utóbbi időben felbukkantak példányok, ráadásul menő fehér téli bundában.

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
Shutterstock
2016. január 6.

Meglehetősen ritkán találkozhatunk hermelinnel a természetben. Óvatos, rejtőzködő állat, ezért is örömteli a hír, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park területén az utóbbi időben felbukkantak példányok, ráadásul menő fehér téli bundában.

A hermelin vagy „hölgymenyét”, ahogy népies neve is mutatja a menyét közeli rokona. Vörhenyes-barnás nyári bundája hasonlít a menyétéhez, télen azonban fehér ruhát ölt. (Ezt a szép fehér bundát irigyelték el egykor a gazdag grófok, hercegek, s ez tette gazdaggá a prémkereskedőket.)

Érdekes, hogy a színváltás a hazánktól délebbre élő hermelinekre nem jellemző, csak az északabbi tájakon honosakra. A magyarországi hermelinek átmenetet képeznek: egyes példányaik télen teljesen kifehérednek, mások megtartják barnás bundájukat, csak a hasuk alja fehér. Az viszont minden hermelinre jellemző, hogy a farka legvége télen-nyáron fekete, ez alapján lehet könnyen megkülönböztetni a menyéttől.

 

 
A hermelin testhossza 20-30 centiméter között van, ennek egyharmadát a farok teszi ki. A hím sokkal nagyobb, mint a nőstény. Rendkívül ügyes, gyors, hullámzó mozgású ragadozó, akár a nála nagyobb állatokat is képes egy tarkóharapással megölni, ráadásul kitűnően úszik. A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a napokban a Biharugrai-halastavaknál megfigyeltek egy menyétet, amint szájában egy nála nagyobb méretű patkánnyal úszott a part felé.

Ez a kistermetű, kecses ragadozó kedveli a vizes élőhelyeket, de másutt is megtelepszik. Különböző rágcsálók földi üregeiben, kőrakások alatt, esetleg fák odvaiban veri fel tanyáját. Tápláléka kisebb rágcsálókból áll, de madarakat, hüllőket, kétéltűeket, sőt halakat is zsákmányol. Kevésbé kutatott fajról lévén szó, életmódjáról, szaporodásáról ma még elég keveset tudunk.

Láttál már hermelint vadászni? Ugrabugra, hipnotikus tánc és éberség. Itt egy videó az eseményről:A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén minden évben 5-6 territóriumot sikerül behatárolni a szakembereknek, de a pontos egyedszámot nehéz meghatározni, mivel rejtőzködő, óvatos állat, ritkán kerül szem elé. A hermelin-territóriumok megjelenése általában a korábban végrehajtott vizes élőhely-rekonstrukciókhoz kötődik. Az utóbbi időben megfigyeltek hermelineket Mágor pusztán, Zsadány mellett a Kivágási-legelőn, valamint Mezőgyánban (Kisgyantén). Leggyakrabban azonban a Biharugrai-halastavak gátjain futhatunk össze velük. Télen teljesen fehér példányokat is lehet látni ebben a térségben.

 

Kapcsolódó cikk:

Menyét, a kíváncsi ragadozó

 

Cikkajánló