Ment a harc a fészekért, a betolakodót elkergették

A napokban többször is próbálkozott fészekszerzéssel egy jelölőgyűrűs gólya a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Tette ezt annak ellenére, hogy már volt saját fészke. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
123rf.com
2018. április 20.

A napokban többször is próbálkozott fészekszerzéssel egy jelölőgyűrűs gólya a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Tette ezt annak ellenére, hogy már volt saját fészke. 

Sokan talán nem is tudják, hogy a gólyák esetenként komoly küzdelmeket vívnak egymással egy-egy jól megépített fészek megszerzéséért. Különösen az először költő, fiatal madarak esetében fordul elő, hogy szeretnék megúszni a saját otthon építésével járó komoly munkát, ezért inkább a másét próbálják elbitorolni. Ilyenkor előfordul, hogy a már fészekben lévő tojások, aprócska fiókák is a földre kerülnek, áldozatul esnek.

 



Az azonban szokatlan, hogy egy már saját fészekkel rendelkező, öreg gólya próbál meg ilyen módon új otthont szerezni magának. A Körös-Maros Nemzeti Parkban egy madár erre több kísérletet is tett az elmúlt napokban. Mivel gyűrűzött példányról van szó (Közép-Magyarországon jelölték), így könnyebb volt megfigyelni a mozgását.

 



Amikor megérkezett telelőhelyéről, először a Nagyéren tavaly megépített, saját fészkében landolt. Aztán ugyanazon a napon egy légvonalban körülbelül 15 kilométerre lévő másik fészekben bukkant fel. Másnap már Tótkomlóson járt, ott két fészek megszerzésére tett kísérletet. Az egyik ilyen próbálkozását sikerült a szakembereknek megfigyelniük: a betolakodó éppen a fészekben ült, amikor annak eredeti gazdája is megérkezett. Megpróbált landolni, de a gyűrűs gólya kibillentette az egyensúlyából, és elkergette. Néhány nap múlva azonban mégis az eredetileg ott lakó gólyapárt látták a fészekben, tehát sikerült az otthonukat visszaszerezni. A fészekszerző körúton lévő gyűrűs gólyát az utóbbi napokban nem észlelték, kíváncsian várják a szakemberek, hol bukkan fel újra.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Több lett a biztonságos gólyafészek
Megjött Sára is, Tóbiás párja a gemenci fészekbe

 

Cikkajánló