MESSZELÁTÓ - BALÁZS-KILÁTÓ (ORFŰ)

A Mecsek egyik legszebb panorámájával vár titeket ez az adótoronyként is funkcionáló kilátó.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Gulyás Attila
Nógrádi Attila és video: Dabis Balázs Silvius
2017. január 27.

A Mecsek egyik legszebb panorámájával vár titeket ez az adótoronyként is funkcionáló kilátó.

„A kilátó legyen kilátó, az adótorony meg adótorony” - mondogatják barátaim, ha ilyesmivel találkoznak. Én másként gondolkodom. Számos olyan építmény van Magyarországon, amelynek pazar kilátását egyszerű turista sohasem élvezheti, mert oda - érthető okok miatt - tilos felmenni. Orfűn tökéletesen megoldották ezt. A kilátásban sem zavar különösen a sok kábelcsatorna és antenna, és a látogatók sem tesznek kárt a drága berendezésekben.

 A kábelek itt futnak fel az antennákhoz

 

A Balázs-hegy 320 méterre emelkedik a tengerszint fölé. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 1975-ben építette itt a kilátó elődjét, először fából, amely később leégett. Talán ezért is döntöttek úgy 2001-es újjáépítésekor, hogy időtállóbb anyagból építkeznek. Egy fúrótornyot vásároltak, ebből alakították ki a Balázs-kilátót.

 


A vaslépcsőkön biztonságosan feljuthatsz mindhárom kilátószintre

 

MESSZELÁTÓ - BALÁZS-KILÁTÓ (ORFŰ) from Turista Magazin on Vimeo.


 

Ha nagyobb csoporttal érkeztek, azzal számolhattok, hogy a felső kilátószinten, 11 méteres magasságban, egyszerre csak néhányan tudtok a távolba tekinteni, mert szűk a hely. A Pécsi-tóra és a Mecsek nyugati bérceire nyílik a legszebb kilátás.

 

A Pécsi-tavat nem látjuk teljes egészében, de szép a látvány


Bár autóval is megközelíthető a Balázs-kilátó, a helyiek kérésére mi azt javasoljuk, hogy a Sárkány-kút felől a sárga háromszög jelzésen érkezzetek. Sok pihenni vágyó ember él itt, főként hétvégi telkek sorakoznak a hegyoldalban, és a felkapaszkodó járművek búgása miatt sokat panaszkodnak. Gyalogosan pedig sokkal több élményre tehettek szert ezen a szép vidéken.

 


 

A kilátókról a Messzelátó rovatunk már korábban is beszámolt.

 

A Turista Magazin 2017. februári számában is szerepel a Balázs-kilátó!

 

Kapcsolódó cikkeink:
Kilátások a hófödte Mátrában

Zemplén bércein
Utcahosszal nyert a Julianus-kilátó
AZ ÉV KILÁTÓJA - SZAVAZÁS
 

 

Cikkajánló