MESSZELÁTÓ - CSEND A BALATON FELETT (VIDEÓVAL)

A szigligeti Óvár-kilátóból minden évszakban különlegesen szép panorámában gyönyörködhetünk.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
és VIDEO: Dabis Balázs Silvius
Gulyás Attila
2016. február 24.

A szigligeti Óvár-kilátóból minden évszakban különlegesen szép panorámában gyönyörködhetünk.

Sorozatunk második részében a Balaton partjához legközelebb található kilátópontról tekintünk a messzeségbe. A mindössze 182 méter magas Királyné szoknyája nevű magaslaton találhatjuk az Óvár romjait. Bár a közelmúltban a régészeti ásatások bebizonyították, hogy az Óvár tulajdonképpen fiatalabb az innen északra található várnál, hiszen a 16. században épült, az elnevezés mégis megmaradt.

 

 

<p><a href="https://vimeo.com/155371491">MESSZELÁTÓ - ÓVÁR-KILÁTÓ (SZIGLIGET)</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

2013-ban a rég leomlott őrtorony formáját igyekeztek fából rekonstruálni a kilátó építtetői.
A kétszintes, masszív műtárgy csöppet sem szokványos kilátó. Alul nagy kerengőről, felül pedig egy félsziget formájú teraszról csodálhatjuk a balatoni panorámát.

 


Az Óvár-kilátó atmoszférájában a legmegkapóbb a csend. Itt nincsenek a közelben forgalmas utak, zajos gyárak, így nagyon messziről meghallhatjuk a vízen zajongó madarakat, vagy azt, hogy valaki a közeli településen éppen fűrészelni kezdett.


Hazánk legfelkapotabb üdülőövezetének házait, az Aranykagyló mesébe illő nyaralóit is érdemes megszemlélni a kilátóból. Ha pedig túrázni támad kedvetek, akkor ki ne hagyjátok a Rókarántón a Szentháromság-kápolnát, az Avasi templomromot vagy a Kamon-kő tanösvényét. Geoládászoknak egész napos programot kínál a Szigliget varázsa nevű, több pontból álló multigeoláda felkeresése.

 

 

 

Nézd meg a Kaán Károly-kilátóban készült videóinkat is!

Cikkajánló