MESSZELÁTÓ - Julianus-kilátó

Amikor azt hisszük, végre itt a tavasz, magasabb hegyeinkben egy-két havas túrára adódhat még lehetőség. A Börzsöny déli vonulatain is sokáig kitartott Tél tábornok.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
ÉS VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2016. március 31.

Amikor azt hisszük, végre itt a tavasz, magasabb hegyeinkben egy-két havas túrára adódhat még lehetőség. A Börzsöny déli vonulatain is sokáig kitartott Tél tábornok.

Sok túrázó kedvenc, az OKT vonalán található kilátóját választottuk ki ebben a hónapban. A Börzsöny egyik déli bércén, a Hegyes-tetőn magasodó toronyban abban az élményben lehet részetek, hogy előttetek és mögöttetek is kanyarog a Duna.

 

MESSZELÁTÓ - JULIANUS-KILÁTÓ (NAGYMAROS) from Turistamagazin on Vimeo.


 

Magyarország legnagyobb folyóját éppen ezek a bércek kényszerítették kitérésre, kialakítva hazánk egyik legszebb turisztikai látványosságát, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny között megcsodálható Dunakanyart.

A Julianus-kilátót Zebegényből és Nagymarosról érhetitek el a legrövidebb úton, ám arra készüljetek, hogy mindkét esetben jelentős szintemelkedéssel kell megküzdeni.

 

 

Az eleink után Ázsiában kutató szerzetesről elnevezett, bástyára emlékeztető, kétemeletes tornyot a nagy múltú Encián Turista Egyesület építette 1939-ben a 482 méter magas hegy tetejére. 2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. szépen felújította, azóta ismét biztonságosan látogatható. Csigalépcsői igen meredekek és keskenyek, az első emeleten egy kis fedett helyiségbe is behúzódhatunk, ahol egy kerek asztalka csábít minket a elemózsiánk elfogyasztására.

 

 

A szemközti oldalon a Salamon-torony és Visegrád fellegvárának a látványa vonzza tekintetünket, de a közel 270 fokos panoráma északról is sok szépséget tár elénk. A Börzsöny legmagasabb csúcsai mellett a Csóványos nemrég megmagasított kilátója is látható tiszta időben.

 

 

 

 

A Messzelátó sorozatunk korábbi epizódjai:

Óvár-kilátó (Szigliget)

Kaán Károly-kilátó (Budapest)
 

Cikkajánló