Mezőföldi kincs - A Borostyán Erdei Iskola és Ifjúsági Szállás

Harmónia a környezettel, közösségi élmények, egészséges életmódra nevelés - mindhárom fontos összetevője a Borostyán Erdei Iskola programjának. A Fejér megyei intézményt kedvelt kirándulóhelyek és műemlékek sokasága övezi.

Szerző:
Hidvégi Brigi (borostyanerdeiiskola.hu)
Fotó:
Samat
Magyar Turizmus Zrt.
2014. december 13.

Harmónia a környezettel, közösségi élmények, egészséges életmódra nevelés - mindhárom fontos összetevője a Borostyán Erdei Iskola programjának. A Fejér megyei intézményt kedvelt kirándulóhelyek és műemlékek sokasága övezi.

A lankás mezőföldi tájon, Fejér megye déli részén elhelyezkedő Borostyán Erdei Iskola és Ifjúsági Szállás minősített oktatási programmal várja a diákokat. Udvarában úszómedence, labdajátékokra alkalmas terület és szabadtéri grillsütő áll a gyerekek rendelkezésére. A panzió épülete 66 fő befogadására alkalmas, az ifjúsági szálláson pedig 34-en férnek el. A közelben található a Pollack Mihály tervei alapján építtetett klasszicista stílusú Festetics-kastély, amelyhez hatalmas angolpark tartozik egy kis szigeten álló elragadó díszépülettel, a Holland-házzal. Kedvelt turistacélpont a falu kapujában lévő Mezőföldi Tájház is. A térség izgalmas látnivalói közé sorolható a mezőszilasi Németh László emlékház, az Ozorai, illetve a Simontornyai vár, Rétszilas, Vajta és a Balaton környéke.

 

 

A dégi Festetics-kastély


A programok zöme a környék természeti és épített értékeinek megismerésén alapul, kezdve mindjárt a már említett Festetics-kastéllyal és környezetével. A gyerekek itt a család szerepéről és az épület történetéről tanulhatnak. A Mezőföldi erdőt egy vadász mutatja be az erdei sulisoknak, aki az erdőgazdálkodásról, az itt élő madarakról, emlősökről, növényekről mesél.


A mezőgazdasági területek és a lakott területek élővilága is terítékre kerül a program során, valamint a gyerekek megtekinthetik a gyurgyalagtelepet is. A régmúltban élő emberek mindennapjaival, a magyar parasztok életmódjával a Mezőföldi Tájházban ismerkedhetnek meg a csemeték. Bemutatják nekik a falusi munkákat, mesterségeket, és kemencében kenyeret süthetnek. A kézműves foglalkozások során többek között korongozás és agyagozás során bontakoztathatják ki a kreativitásukat a diákok. A 3-4. osztályosok és az 5-6. osztályosok részére minősített erdei iskolai programokat alakítottak ki. Az intézmény osztálykirándulókat is vár.

 

 

Ozora vára

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Medence, játszótér, szauna
- Festetics-kastély, angolpark, tájház
- Közös helyiségek: étterem, különterem tv-vel, videóval, magnóval, flipcharttal, játékokkal felszerelve, udvaron nyitott szín
- 66 + 34 fő elszállásolása lehetséges
 
 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele...
- Falusi lovas kocsikázás, lovaglás, asztalitenisz, számháború, labdajátékok
- Kézműves foglalkozás (korongozás, agyagozás), vadles, kenyérsütés
 
 

Elérhetőség:


8135 Dég, Bajcsy-Zsilinszky u. 15.
Tel/Fax: +36 (25) 237-624
Mobil: +36 (20) 366-85-11
E-mail: borostyanpanzio@t-online.hu
Weboldal: www.borostyanerdeiiskola.hu
 

Ha kíváncsi vagy a többi erdei iskoláról szóló cikkünkre, kattints ide!

 

 

 

 

Cikkajánló