Mi is meglepődtünk a 2016-os év madarán

Lezárult az MME internetes szavazása 2016 év madaráról. A győztes a legkevésbé esélyesnek tartott haris lett, ezért az egyesület a jövő évben ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten.

Szerző:
MME
Fotó:
Shutterstock
2015. július 27.

Lezárult az MME internetes szavazása 2016 év madaráról. A győztes a legkevésbé esélyesnek tartott haris lett, ezért az egyesület a jövő évben ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten.

A június 25-től július 27-ig tartó szavazás alatt a választási lehetőségként felajánlott három „láthatatlan tyúkra”, a fürjre, a harisra és az ugartyúkra összesen 4066 voks érkezett. A szakembereket alaposan meglepte a lakosság döntése, mivel a legismertebb, ezért első helyre jósolt fürj és a legextravagánsabb megjelenésű, ezért második befutónak várt ugartyúk helyett a legismeretlenebb, legkevésbé látható faj - a haris nyert.

 

A szavazás végeredménye:

1. haris: 1524 szavazat (37%)
2. ugartyúk: 1291 szavazat (32%)
3. fürj: 1251 szavazat (31%)

 

Az MME által 1979-ben elindított „Év madara” program küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, 2016-ban az agrár- és vadgazdálkodóknak, különösen fontos szerepe van. 

 

A haris

A rendkívül érdekes recsegő hangot hallató haris (a faj latin tudományos neve is a hangutánzó Crex crex) nemcsak a síkvidéki, de a dombvidéki és előhegységi üde, magas füvű rétek védett madara. Ez, valamint hosszú távú vonuló viselkedése fokozottan veszélyeztetetté teszi a fajt: a gépi kaszálás egész fészekaljakat pusztít el, a mediterrán régió kíméletlen madárvadászata (csak Egyiptomban évi 9-14 ezer harist lőnek le és ejtenek hálóval csapdába) pedig a vonuló egyedeket ritkítja folyamatosan.


A faj érdekessége, hogy elsősorban szürkületkor és éjszaka „énekel”, amikor a jellegzetes recsegő hang a hidegebb, sűrűbb levegőben (különösen talajközelben) messzebb terjed. A faj megismerésére - akár a fülemülék éjszakája programmal összevonva - izgalmas túrák szervezhetőek országszerte.

 
 

Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja kidolgozza azokat az ajánlásokat, amelyekkel a gazdálkodók segíthetik a fészkelő állomány védelmét, elkészítik a harist bemutató szóróanyagokat, illetve elkezdik szervezni azt az országos rendezvénysorozatot, melynek keretében éjszakai hariskereső túrákat is szerveznek jövő tavasszal.

 

Ha nem hallottad még a haris hangját, ne hagyd ki a videót!

 

 

Még több madárbarát hírt találsz ide kattintva!

Cikkajánló