Mi lesz az év vadvirága? - Ezekre lehet szavazni

Ismét elindult az Év Vadvirága verseny. Az apró nőszirom, a fehér tündérrózsa és a kornistárnics közül választhatunk. A jelöltekre december 31-ig tehetsz javaslatot. 

Szerző:
Magyar Természettudományi Múzeum
Fotó:
123rf.hu
evvadviraga.nhmus.hu
2017. október 27.

Ismét elindult az Év Vadvirága verseny. Az apró nőszirom, a fehér tündérrózsa és a kornistárnics közül választhatunk. A jelöltekre december 31-ig tehetsz javaslatot. 

Az Év Vadvirága 2018 címért három védett növény, az apró nőszirom, a fehér tündérrózsa és a kornistárnics verseng. A kedvencedre december 31-ig adhatod le a voksodat. Az eredményhirdetés 2018 elejére várható. A 2017-es nyertes a hóvirág volt. Szavazni a verseny honlapján lehet.

 

A döntésed megkönnyítendő, jöjjenek az idei jelöltek, szigorúan betűrendben:

 

Apró nőszirom (Iris pumila)

 

Füves hegyoldalak, sztyeprétek kora tavaszi ritkasága, mely számos színváltozatával a legszakavatottabbakat is zavarba hozza. A három jelölt közül a legkorábban virágzó faj, gyakran már április legelején megjelennek virágai, és virágzása a magasabb, árnyasabb területeken május végéig kitart. Virágai leggyakrabban kékek vagy sárgák, ritkábban piszkosfehérek és vöröseslilák is lehetnek. Nevét arról nyerte, hagy nagy méretű virágainak szárai igen rövid, legfeljebb 5 cm hosszú, így azok szinte leveleinek tövéből törnek elő. Széles levelei és közöttük megbúvó toktermései alapján szinte egész évben felismerhető. Nálunk a Középhegységben nem ritka, a dombvidékeken és az Alföldön elszórtan találkozhatunk vele. Magyarországon 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

 

Apró nőszirom (Iris pumila) 

 

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

 

Tavak, holtágak fogyatkozóban levő ősi eredetű ritkasága. A jelöltek közül a fehér tündérrózsa virágai a legnagyobbak, leginkább feltűnőek: hófehér virágzata a 10-12 cm-es átmérőt is eléri. Tojásdad, 15-30×12-25 cm-es levelei a víz színén úsznak, felszínük fénylő sötétzöld. Virágai nyáron, júniustól jelennek meg, mikorra az álló és lassan folyó vizek kellően felmelegednek, és virágzó egyedeivel még szeptemberben is találkozhatunk. Hazánkban főleg az alföldeken jellemző. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

 

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

 

Kornistárnics (Gentiana pneumonanthe)

 

Üde rétek őszi enciánkék ékessége, ritka boglárkalepkék tápnövénye. A három jelölt közül a legritkább, számos korábban ismert élőhelyéről eltűnt az utóbbi évtizedekben. Lápréteken, hegyi- és mocsári réteken fordul elő, elszórtam mind az alföldeken, mind a hegy- és dombvidékeken. Virágtalan állapotban egyáltalán nem feltűnő, hajtásai beleolvadnak a környező gyepbe. Virágzó állapotban azonban messziről felhívja magára a figyelmet akár 5 cm-t is elérő, sötét égszínkék virágaival. Szerencsés esetben már nyár elején találkozhatunk vele, fő virágzási ideje mégis inkább a nyár vége, sőt még most is, az őszi fagyokig láthatók virágzó egyedei. Magyarországon 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Kornistárnics (Gentiana pneumonanthe) 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Év Vadvirága 2017

A mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága

Cikkajánló