Miért foglalják el a széncinegék a postaládát?

Elkezdődött a „postaláda-cinegék” szezonja, de vajon miért fészkelnek a leveleknek szánt helyre a széncinegepárok? És mit tehetünk, hogy ne a postaládánkat foglalják el?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Orbán Zoltán
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2024. március 27.

Elkezdődött a „postaláda-cinegék” szezonja, de vajon miért fészkelnek a leveleknek szánt helyre a széncinegepárok? És mit tehetünk, hogy ne a postaládánkat foglalják el?

Az, hogy a széncinegék előszeretettel fészkelnek postaládába, nem újdonság és nem is ritka a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint, akiket minden évben megkeresnek a problémával. A jelenség márciustól jellemző, egészen a nyár második feléig.

Ezt megelőzni kétféleképpen lehet: egyrészt olyan postaládával, aminek a bedobónyílásán billenőajtó található, másrészt pedig a környékre kihelyezett mesterséges odúkkal.

Ha a cinegék beköltöztek, már nem sokat tudunk tenni, amennyiben szeretnénk épségben tudni őket, kénytelenek vagyunk kihelyezni egy másik, ideiglenes levélládát, a cinkelakot pedig felcímkézni a postásnak, nehogy kupán vágja a kismadarakat a bedobott küldeménnyel. A kotlás és a fiókanevelés nagyjából egy hónapig tart, addig kell kibekkelni az alternatív levélgyűjtővel.

A széncinege alapvetően harkályodúkban költ, de szívesen elfoglalja a mesterséges odúkat is, és az összes olyan helyet, ami más madarak számára nem túl vonzó, például

kerítések és korlátok üreges részeit, vázát, útterelő bóját, de találtak már fészket állítva tárolt matractekercsben, vascsövekben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

A széncinege tehát rendkívül alkalmazkodó, és nem ragaszkodik a magasan elhelyezkedő fészeküreghez, ami nagy előnyt jelent számára civilizációs környezetben. A hagyományos postaládák a cinege szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúk – magyarázza az MME.

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefajunk, évente több fészekaljat is nevelhet.

Cikkajánló