Minden adott, hogy a természetjárók kedvence legyen: Zalaegerszeg

Szuper kerékpárutak, jelzett turistautak, izgalmas tanösvények és egy gyönyörű tó vár ránk a dimbes-dombos Zala megye székhelyén.

Szerző:
Tourinform Zalaegerszeg
2021. október 8.

Szuper kerékpárutak, jelzett turistautak, izgalmas tanösvények és egy gyönyörű tó vár ránk a dimbes-dombos Zala megye székhelyén.

Amennyiben a Zalai-dombság ékszerdobozát, Göcsejt szeretnénk felfedezni, vagy akár a szomszédos néprajzi tájegység, Őrség felé vigyen az utunk, mindenképpen álljunk meg Zalaegerszegen! Már a városba megérkezni is különleges élmény, hiszen az utak követik a tájat: emelkednek, lejtenek, kanyarognak a dús lombú erdők között. Zalaegerszeg bármelyik pontján állva negyed órán belül elérhetünk egy árnyas erdőbe, egy csobogó vizű folyópartra, egy enyhet adó forráshoz vagy épp egy felfrissülést nyújtó tóhoz.

A Bozsoki-hegy, a Karácsony-hegy, az Öreg-hegy, a Fehér-hegy és az Avashegy gyönyörű vidékét fedezhetjük fel, amennyiben nekivágunk a Páfrányok útja elnevezésű túraútvonalaknak.

A hegyre utaló elnevezés ne tévesszen meg bennünket: a zalai emberek hívják „hegynek” a szőlőkkel, gyümölcsösökkel, erdőkkel hívogató dombokat.

A zalaegerszegi „hegyek” között különlegességekre bukkanhatunk: beszédes nevű fák, templom, kastély és kút is szerepel a felkereshető látnivalók között. A három túraútvonalból álló hálózatot akár két kezdőpontról is teljesíthetjük: az egyik a város bozsoki részében, a Szabadság utcában, míg a másik Zalaegerszeg-Botfán található, a Várberki utcában.

  • A legrövidebb, 6,6 kilométer hosszúságú zöld túra érinti Zalaegerszeg legmagasabb pontját, a 305 méter magas Karácsony-hegyet, továbbá a környék pihenőhelyét, a Hideg-kutat.
  • Az előzőnél hosszabb, 12,5 kilométeres kék túraútvonal szintén érinti a Karácsony-hegy legmagasabb pontját, de elhalad a ma közösségi szálláshelyként működő Erdődy-Hüvös kastély mellett is. A szakasz mentén több, a vidékre jellemző útszéli keresztet is találhatunk.
  • A leghosszabb, 400 méteres szintkülönbségű piros túraútvonal érinti a szomszédos települést, Nemeshetést, ahol a Szentlélek templomot és az Angyalok Kútját ajánljuk megtekintésre. Tapasztalt túrázók számára javasoljuk ezt a 16,5 kilométer hosszúságú túrát, melynek megtételére legalább 4 és fél órát érdemes szánnunk.

A Páfrányok útjához hasonlóan Zalaegerszeg csácsi városrészét is értékelni fogják a természet szerelmesei, a Horhosok útja szintén gyönyörű környezetben, dombhátakon, szőlőskertek mentén, erdős horhosokon keresztül vezet.

Nemcsak a nagyobb túrák során, hanem a város különböző pontjairól is felfedezhetjük a dimbes-dombos megyeszékhely szépségét.

Érdemes felkeresni a 293 méter magas bazitai dombtetőn felépített TV-tornyot és kilátót, egyikét annak a négy műszaki objektumnak hazánkban, mely látogatókat fogad, és kávézóként is működik. Itt szédítő élményben lehet részünk, hiszen kevesen mondhatják el, hogy kávéztak a felhők között. A kilátóteraszról szó szerint látszik a dombok hullámzása, a látványnak részét képezi Göcsej legmagasabb pontja, a Kandikó, továbbá az Alpok vonulatának csipkéi. Szlovénia felé tekintve, Muravidéket láthatjuk, ahonnan a lendvai Vinarium integet vissza nekünk.

Érdemes elindulni a város északnyugati irányába is: gyalogosan és kerékpárúton egyraránt elérhető a Gébárti-tó, mely Zalaegerszeg víziparadicsomának számít, és hangulatos sétányok és pihenőhelyek teszik még kellemessé az itt eltöltött időt. A mocsári pallóösvény érdekes színfoltja a területnek, mely a parti rész fölé nyúlva lehetővé teszi a mocsári vízi élővilág felfedezését; a hozzá kapcsolódó tanösvény pedig a környék növény- és állatvilágáról mesél.

Tourinform Zalaegerszeg

A belváros szívében található Tourinform irodát 1998 tavaszán nyitották meg, és azóta is naprakész információkkal és ingyenes kiadványokkal várja a turistákat és a városlakókat. Az aktuális programokért érdemes felkeresni az iroda Facebook oldalát is.

  • Cím: 8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 4-6.
  • Nyitvatartás: hétfő – péntek: 8:30 – 16:30
  • Telefon: +36(92) 316-160


(X)


Cikkajánló