A felfedezésre váró Zalai dombok

Remek túraútvonalak, gyönyörű erdők és egy kuriózumnak számító falumúzeum vár ránk a dimbes-dombos Zala megyében. Szuper tippet adunk Zalaegerszeg környékének felfedezéshez.

Szerző:
Tourinform Zalaegerszeg
2020. szeptember 24.

Remek túraútvonalak, gyönyörű erdők és egy kuriózumnak számító falumúzeum vár ránk a dimbes-dombos Zala megyében. Szuper tippet adunk Zalaegerszeg környékének felfedezéshez.

Zala megye székhelyének természeti értékeit a Horhosok útja turistaútvonalain lehet megismerni: a 8, 14 és 23 kilométer hosszúságú szakaszok dombhátakon, szőlőskertek mentén és a vízmosta mélyutakon, vagyis az erdős horhosokon keresztül vezetnek. A három túraútvonalból álló hálózatot a zalaegerszegi önkormányzat hozta létre, az útvonalak kiindulópontja minden esetben az Izsák Imre Általános Iskola előtti túraindító térkép (Zalaegerszeg, Szivárvány tér 1-3.) Az eligazodást kihelyezett útbaigazító táblák segítik az útvonalak mentén. Az érdekességek bemutatásáról hét nagy tábla gondoskodik, melyeket tanulmányozva a turista bővebb információhoz juthat a Csácsi-hegyi kápolnáról, a Henye-hegyi imaházról, a Kisfaludi-vár legendájáról, a medvehagymáról, a Zala árteréről, a zalai erdők növény- és állatvilágáról.

Családoknak a legrövidebb, mindössze 8 kilométer hosszú zöld jelzésű túrát ajánljuk, mely a városrész legismertebb nevezetességein vezet végig: a Csácsi-hegyi és a Henye-hegyi kápolnákat, a Vari-kutat, az Állatsimogatót, valamint a peremkerület római katolikus, Szent Sebestyénnek keresztelt templomát.

A kék jelzésű, 13,9 kilométeres túra szintkülönbségében alig különbözik az előzőtől. Aki ezt az útvonalat választja, még jobban rájöhet, miért hívják a zalaiak hegyeknek a voltaképpen dombokból álló vidéket. A négy óra alatt kényelmesen teljesíthető szakasz érinti a Csortán, Pipa hegy és Hosszúhegy hármasát.

A piros útvonal a leghosszabb a maga 23,1 kilométerével és 590 méteres szintkülönbségével. A nyomvonala érinti Pethőhenyét, ahol felkereshető a Makovecz Imre tervei alapján épült Szent István templom is. A piros szakasz elhalad a Kisfaludi-hegy közelében található, Csurgó kútként is ismert Mária-forrás mellett. Utóbbi környéke tavasszal, a medvehagyma kikeltével hosszú idő óta kedvelt kirándulóhelynek számít – nem csak a gasztronómia élvezői körében. Gyakorlott túrázók mintegy hét óra alatt teljesíthetik ezt a szakaszt. Még több információ és térkép a túrákról ide kattintva érhető el.

Amennyiben tovább barangolnánk a vadregényes és vadakban gazdag vidéken, utunk a Csácsbozsoki Arborétumba vezessen, ahol mocsártölgyek- és ciprusok, ligetes fenyvesek és lombhullató tölgyesek, bükkösök teszik varázslatossá a tájat.

Zalaegerszeg déli határában az Alsóerdő csábítja a természetbarátokat emelkedőinek és völgyeinek festői váltakozásával. Ennek a panorámaerdőnek a részét képezi a megyeszékhely tündérkertje, Zala megye hét természeti csodája közé sorolt Azáleás-völgy. Kedvelt úticél még a közeli Aranyoslapi-forrás is, mely már a régmúlt időkben is pihenőhelynek számított. Az árnyas erdőben kanyargó Madárerdő tanösvény pedig családi és iskolai túrákra egyaránt alkalmas.

A városlakók is a nyugalom szigetének tartják a Göcseji Falumúzeumot, mely hazánk egyik legarchaikusabb tájegységének építészetét és kultúráját mutatja be. A helyiek büszkék arra, hogy hazánk legelső szabadtéri néprajzi múzeumát itt, a Zala-folyó holtága mellett, egy 18. századi vízimalom köré alakították ki.

Az épületek eredetiek, melyeket közel harminc településről szállítottak ide. Igéző természeti környezetben láthatunk egy hajdanvolt világot; tréfásan fogalmazva: a skanzent receptre kellene felírni.

Talán nem is gondolnák elsőre, ám a falumúzeum területén is lehetőség nyílik a túrázásra, méghozzá a porták mellett-között elhaladó Zöldösvény-Tanösvény kacskaringós útján. Ha felkeressük a falumúzeumot, feltétlenül látogassuk meg a szomszédos intézményt is, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumot. A hazai olajipar bölcsőjével ismerkedvén nem győzzük majd kapkodni a fejünket a sok színes és érdekes gyűjtemény láttán.

A múzeumtól rövid sétával, a Zala-folyó mentén kialakított gyalogos- és kerékpárúton érhető el a város víziparadicsomának számító Gébárti-tó. A mesterséges állóvíz szomszédságában találjuk hazánk egyetlen, egész éven át nyitvatartó műhelyotthonára, a Gébárti Kézművesek Házára. A közelmúltban megújult és kibővült alkotóház kiállításai hajdani technikákról és régi kincsekről mesélnek, elmúlt korokba vezetnek vissza, ahogyan az épület szomszédságában kiépített Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékpark is. Aki a fenti látványosságok és túraútvonalak lejárása után egy kis felfrissülésre vágyna, annak a tó partján álló Zalaegerszegi Termálfürdő lehet ideális választás.

Tourinform Zalaegerszeg

A belváros szívében található Tourinform irodát 1998 tavaszán nyitották meg, és azóta is naprakész információkkal és ingyenes kiadványokkal várja a turistákat és a városlakókat. Az aktuális programokért érdemes felkeresni az iroda Facebook oldalát is.

  • Cím: 8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 4-6.
  • Nyitvatartás: hétfő – péntek: 8:30 – 16:30
  • Telefon: +36(92) 316-160


(X)



Cikkajánló