Minek a baglyoknak szemetes?

Akik mostanában az őrségi erdőkben jártak, furcsa dologra lehettek figyelmesek. A nemzeti parkok munkatársai kukákat szereltek fel a fákra.

Szerző:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság/TM
2015. október 22.

Akik mostanában az őrségi erdőkben jártak, furcsa dologra lehettek figyelmesek. A nemzeti parkok munkatársai kukákat szereltek fel a fákra.

Az 5-6 méteres magasságban a felerősített szemetesek már korántsem eredeti funkciójukat töltik be. Mostantól az egyik legnagyobb hazai bagolyfajnak, az uráli bagolynak hivatottak megfelelő költőhelyet biztosítani, de persze lehetséges, hogy más nagyobb testű madarak, baglyok veszik majd birtokba. Az ötlet és a minta osztrák természetvédelmi szakemberektől, a Dr. Richard Zink vezette csoporttól származik.

 

  

Fotó: Őrségi Nemzeti Park

 

A Müllex-Körmend Hulladékgyűjtő és Hasznosító Kft. biztosította a 7 db szemetest, amelyek kereküket vesztették, de erre az új feladatra tökéletesen megfeleltek, és a mivel műanyagból készültek, könnyű volt kihelyezni őket. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság lelkes munkatársai átalakították az egykori kukákat, hogy biztonságos, időjárásálló madárodú legyen belőlük. Oldalukon bejárónyílást vágtak, az aljukat kifúrták, hogy a csapadék távozhasson belőlük, illetve fakéreggel és avarral bélelték ki őket. A kukákat ezután olyan területeken helyezték el, ahol korábban megfigyeltek már uráli baglyokat.

 

Fotó: Shutterstock

 

A felhelyezés nem volt könnyű feladat, speciális felszerelést és technikát igényelt, így ezt a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kollégái végezték el. A rögzítésnél a stabilitás mellett az is fontos volt, hogy ne sértsék meg a fát, és az a továbbiakban is szabadon vastagodhasson. Sok madárszerető ember munkájának eredményeképp már csak a madarakra várnak az új odúk, s remélhetőleg hamarosan ugyanúgy belakják őket, mint Ausztriában. A nemzeti parkban hamarosan 5 db, deszkából készült odút is kihelyeznek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Rekordszámú keselyű hevesben

Kormorán, a szárnyas halvadász

Meggyvágó, a busa fejű magroppantó

Cikkajánló