Mire jó a hód?

A hódok kapcsán legtöbbször csak bosszankodunk: egyre jobban elszaporodnak, rohamosan pusztítják a fákat, károkat okoznak. Arról azonban keveset beszélünk, miért nagyon hasznosak az ökoszisztémának.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bakó Botond / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Bakó Botond gerinces-zoológiai szakreferens
2022. július 27.

A hódok kapcsán legtöbbször csak bosszankodunk: egyre jobban elszaporodnak, rohamosan pusztítják a fákat, károkat okoznak. Arról azonban keveset beszélünk, miért nagyon hasznosak az ökoszisztémának.

Erre hívja most fel a figyelmet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces-zoológiai szakreferensének a cikke. Bakó Botond leszögezi, hogy ma gyakorlatilag már az összes jelentősebb vízfolyásunkban él hód. A rágcsáló rág és gátat épít, ami sokszor kivívja az emberek rosszallását, annak ellenére, hogy a hódok a vízparttól sosem távolodnak 15-18 méterrel messzebbre. Azért rágják a fákat, mert szeretnének hozzáférni a lombkoronában található rügyekhez és zsenge kérgekhez. Akkor esnek neki a magasabb fáknak, ha nincs a víz közelében kellő mennyiségű alacsony lombozatú cserje – tudjuk meg a cikkből.

Duzzasztóműveket azért raknak össze, hogy megemeljék annyira a vízszintet, hogy a kotorék vagy vár bejárata az alatt legyen, így tudják elrejteni azt. Ezáltal keletkezik egy tavacska, ahol különböző vízinövények, hínárfajok telepszenek meg, ezekből is táplálkoznak. Ezért nem érdemes elbontani a hódgátakat, mert azzal csak fadöntésre kényszerítik az állatokat.

A tavacskákban egyedi ökoszisztéma jön létre, ami sok vízi és vízközeli életmódot folytató, védett vagy fokozottan védett fajnak biztosít megtelepedési és megélhetési lehetőséget.

Puhatestűek, ízeltlábúak (köztük védett rákfajok, szitakötőfajok), halak (pl. gébek, pócok, de adott esetben a fokozottan védett lápi pócok), kétéltűek, hüllők, vízparton szedegető és vízben vadászó madarak, vagy emlősök (például vízicickányok) egyed- és fajszáma is jelentős mértékben megemelkedik ezekben a vízterekben

– részletezi a cikk.

Ráadásul a klímaváltozás okozta negatív hatásokat is mérséklik a „hódtavak”: akár 3-4 fokkal is csökkentik a hőmérsékletet a környéken. Végül, de nem utolsó sorban: a vízvisszatartási hatás a környék talajvízszintjében is megmutatkozik, ami a kaszálókat, gyeptársulásokat érinti.

A hódok tavacskái tehát nagyon hasznosak. Németországban ezt már felismerték, és van, ahol mesterséges hódgátakat építenek.

Cikkajánló