Mi a különbség a hód, a nutria és a pézsmapocok között?

A három állat nagyon hasonlít egymásra, de a méretük, a farkuk és az úszástechnikájuk alapján meg lehet különböztetni őket.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2022. július 15.

A három állat nagyon hasonlít egymásra, de a méretük, a farkuk és az úszástechnikájuk alapján meg lehet különböztetni őket.

Hódból a sikeres visszatelepítés után nem kevés él Magyarországon, a pézsmapockok és a nutriák – melyeket Dél-Amerikából „hurcoltak” be hazánkba – viszont egyelőre kevesebben vannak. A három rágcsáló közül a pézsmapocok a legkisebb, mindössze 20-30 cm-es testhosszú, farokkal együtt kétszer ekkora. A sorban a második a nutria, ami 50-60 centis, a farkával együtt egyméteres, a legnagyobb pedig a hód, ami akár 70-100 cm-esre is megnőhet, a farka pedig 40 cm is lehet.

A másik fontos határozóbélyeg a farok: a pézsmapocoké és a hódé csupasz, lapos, pikkelyekkel fedett (a pézsmapocoké oldalirányból, a hódé pedig hát-has irányban). A nutria farka ezzel szemben hengeres, és a pikkelyek mellett serteszőrök is fedik.

A hód és a nutria hátsó lábain úszóhártya található, a pézsmapocokén nem. Utóbbi úgy úszik, hogy kiemeli a testét a vízből, így látszik a feje, a háta és a farka is. Ha csak szemeket, füleket és orrlyukakat látsz a vízfelszín fölött, minden bizonnyal hóddal van dolgod. A nutria a kettő között helyezkedik el, a feje teljesen kilóg, narancssárga fogai már messziről „világítanak”, a háta és a farka is felbukkan, a lábaival hajtja előre magát.

A hódról ebben a cikkben, a nutriáról pedig itt olvashatsz bővebben.

Cikkajánló