Mit keres a vörösbegy a karácsonyi képeslapokon?

A brit kultúrában a vörösbegy szorosan kötődik a karácsonyhoz, de ez a kismadár már a skandináv mitológiában és Jézus mellett is feltűnik. De vajon miért hívják vörösnek, ha valójában narancsszínű a begye?


Szöveg:
2023. december 25.

A brit kultúrában a vörösbegy szorosan kötődik a karácsonyhoz, de ez a kismadár már a skandináv mitológiában és Jézus mellett is feltűnik. De vajon miért hívják vörösnek, ha valójában narancsszínű a begye?


A vörösbegy már a skandináv mitológiában is szerepel, mint Thor, a mennydörgés és a vihar istenségének szent madara. Van azonban egy hely, ahol ez kismadár máig tartó figyelmet kap: a ködös Albion.

Az angolok a vörösbegyet a kertészek nagy barátjának tartják, ugyanis a madár gyakran feltűnik a kertészkedő ember mellett, remélve, kifordul valami kedvére való csemege a földből. Hogy az angolok milyen nagy becsben tartják a vörösbegyet, mi sem mutatja jobban, mint hogy 1960-ban az Egyesült Királyság nem hivatalos nemzeti madarává is választották.

A brit kultúrában a vörösbegy a karácsonyhoz is szorosan kötődik.

Ennek egyik magyarázata az, hogy a régen a postások vörös kabátot hordtak, ami miatt vörösbegynek is becézték őket.

A képeslapokat a postás hozza, aki az illusztrációkon lassan átlényegült a csőrében karácsonyi lapot tartó igazi vörösbeggyé, amely ma is elmaradhatatlan szereplője a karácsonyi képeslapoknak, bögréknek és szalvétáknak.

A vörösbegy a kora kereszténység történeteiben is feltűnik. Az egyik szerint Mária, amikor az újszülött Jézussal a tűznél melegedett, arra lett figyelmes, hogy a kihunyó tüzet egy barna kis madár – szárnyait verdesve – élesztgeti. Ahogy a tűz körül röpködött, a begye narancsvörössé vált, ami Mária számára a madár jóságának és kedvességének a kifejeződése volt.

Egy másik legenda szerint, amikor Jézust keresztre feszítették, egy vörösbegy odarepült hozzá és énekelni kezdett neki, hogy így próbálja enyhíteni a szenvedését. Jézus vére a madár mellkasát vörösre festette, és ettől kezdve lett minden vörösbegynek vörös a mellkasa.

Pontosabban narancs. Mert bár a madarat számos nyelvben vörösbegynek hívják, ha jól megnézzük, akkor a faj nevében szereplő vörös tulajdonképpen a begy narancs színére utal. De akkor miért nem narancsbegynek hívják, adódik a logikus kérdés. Azért, mert akkoriban, amikor elnevezték a fajt, a narancs szó még nem volt a lehetőségek között. Azt csak az 1500-as évektől használták Európában a szín kifejezésére, miután elkezdték nagy mennyiségben behozni a narancsot, és akkor a vörösbegy már rég ezt a nevet viselte.

A cikk először 2022 decemberében jelent meg.


Cikkajánló