Hogy került Kis-Amerika a Bükkaljára?

Cserépfalu szélén, az Ördögtornyon innen, a Setét-völgy-tetőn túl van egy hely, amit Kis-Amerikának hívnak. Vajon honnan ered ez a különös név?

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
2022. november 7.

Cserépfalu szélén, az Ördögtornyon innen, a Setét-völgy-tetőn túl van egy hely, amit Kis-Amerikának hívnak. Vajon honnan ered ez a különös név?

Bükkalján, Cserépfalu felett, a Berezd hegy oldalába, a könnyen faragható riolittufába feltételezhetően a 19. második felétől vagy a 20. század elejétől vájtak barlanglakásokat. A helyet – nem kis gúnnyal – Kis-Amerikának nevezték el.

A név arra utalt, hogy míg a leggazdagabbak egészen Amerikáig mentek a világgazdasági válság idején, addig a legszegényebbek csak idáig, „Kis-Amerikáig” jutottak.

Az utolsó lakók az 1960-as években költöztek el a szűkös életlehetőséget nyújtó otthonokból.

Cserépfalu környékén egyébként viszonylag kis területen számos érdekes látnivalót találhatunk. A barlanglakások szomszédságában áll a Milleniumi-kilátó, de itt találjuk a Berezdalji-pincesort is. Cserépfaluban hat pincesor és közel 500 riolittufába vájt pince található. Az egyik legismertebb „pincefalu” a Berezdalji, ahol 200 pince van, három sorban egymás felett.

A falu határában ezeken kívül több kaptárkövet és két látványos szurdokvölgyet is találhatunk, amelyekről ebben a cikkben írtunk részletesen, de a Természetjáró alábbi körtúrája is érinti a Kis-Amerikát és Cserépfalu környékének többi látnivalóját is.

Cikkajánló