Mit keresnek a denevérek a szobában?

És mi a teendő, ha berepült a lakásunkba egy példány?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
2023. október 12.

És mi a teendő, ha berepült a lakásunkba egy példány?

Az épületekbe betévedt denevérek egyrészt fiatal egyedek lehetnek, amelyek ebben az évben születtek, és még nincs elég tapasztalatuk az élelemszerzésben, másrészt idősebb példányok, amelyek szabadabban kóborolhatnak, és gyakran keresnek ideiglenes szálláshelyeket. A denevéreknek fontos, hogy minél több energiát halmozzanak fel a téli hónapok előtt, ezért ilyenkor igyekeznek sok rovart fogyasztani.

Mindezek eredménye, hogy gyakrabban röppennek be a lakásokba, lépcsőházakba a lámpára gyűlő zsákmány után, vagy éppen pihenőhelyet keresve.

Sokszor már egy szúnyogháló elegendő, hogy megelőzzük a problémát, ennek hiányában viszont előfordulhat, hogy nem várt helyen találkozunk denevérrel. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság most közreadott egy cikket arról, hogy mi a teendő ebben az esetben.

A gond ott kezdődik, ha az állat a puha hangelnyelő felületek (szőnyegek, kárpitok) miatt elveszti a tájékozódó képességét. „Ilyen esetben a legjobb megoldás, ha az összes ablakot kinyitjuk, a függönyöket széthúzzuk, hogy a lehető legszélesebb kijáratot biztosítsuk, majd a villanyt lekapcsoljuk, a szoba összes ajtaját becsukjuk és magára hagyjuk az állatot a szobában, hogy megnyugodva kirepüljön és folytassa a vadászatot” – írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán.

Előfordulhat, hogy az állatok ideiglenes szállásként használják az épületet, lépcsőházat, ilyenkor arra figyeljünk, hogy hajnalra – amikor a vadászatból visszatérnek – az ablakok zárva legyenek.

Amikor nem repülő denevérrel találkozunk, elkélhet az aktív segítség. Tiszta ronggyal vagy vastag kesztyűben fogjuk meg az állatot (soha ne puszta kézzel), és a szabadban helyezzük el árnyékban, ahol kutyák és macskák nem bánthatják. Ha az állat gyaníthatóan sérült, rakjuk egy zárható, szellőző dobozba, mellé helyezzünk vizet egy tálkában vagy kupakban, és egy sötét, csendes helyen tároljuk, amíg nem érkezik segítség. Fontos, hogy a szárnyánál fogva soha ne lógassuk a denevért, mert nagyon sérülékeny! Ha az állatnak láthatóan baja van, a nemzetipark-igazgatóságokat kereshetjük.

Cikkajánló