Ragasztós csapda ejtette foglyul a ritka denevért

A ragasztót ráadásul zárt térben, körültekintően helyezték el, a baj így is megesett.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kiss Mónika / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. szeptember 14.

A ragasztót ráadásul zárt térben, körültekintően helyezték el, a baj így is megesett.

„Néhány nappal ezelőtt lakossági bejelentést kaptunk Kecskemétről, amelyben egy ragasztós csapdába ragadt, de még életben lévő denevér kiszabadításával kapcsolatban kérték a segítségünket” – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. Szerencsére sikerült úgy kiszedni az állatot a ragasztóból, hogy közben nem sérült meg, és a testén lévő anyagot is el tudták távolítani. A történet happy enddel zárult, a denevért elengedték egy arra alkalmas területen.

Fehértorkú denevérrel Európa nyugati részétől Kelet-Ázsiáig találkozhatunk, és ahogy a nemzetipark-igazgatóság írja az oldalán, Európában Franciaország keleti tartományaitól a Kaukázusig, valamint Skandinávia déli területeitől Görögország északi részéig jelenik meg. A faj hosszú vándorlásokra is képes.

Magyarországon csak szórványosan fordul elő, legtöbbször csak magányos egyedekkel lehet találkozni, emellett van egy, hímekből álló kolónia a Mátrában, és egy másik, kölykező kolónia a Zemplénben.

Kecskeméten nem először fordul elő a faj, sőt, 2019-ben egy denevérkölyköt is találtak, ami azt jelenti, hogy a szaporodására is volt már példa itt.

Mivel hazánkban az összes denevérfaj védett vagy fokozottan védett, a természetvédelmi törvény szerint a mentésük is jogszabályba ütközik. Ennek az az oka, hogy bár a szándék lehet jó, ha nem párosul megfelelő ismeretekkel, árthatunk is a próbálkozásunkkal a denevérnek. Mielőtt mentésbe fognánk, érdemes felvenni a kapcsolatot egy hivatalos mentőhellyel vagy nemzeti parkkal.

A nem megfelelően használt ragasztós csapda (amit jellemzően egerek és patkányok ellen alkalmaznak) már számos ártatlan élőlény életét kioltotta, és előfordul, hogy ez többnapos szenvedést követően történik meg. Ezért fontos, hogy ha esetleg ezt a módját választja valaki a kártevőirtásnak, a használati utasítást betartva járjon el, és olyan helyre, zárt térbe helyezze el a ragasztót, ahol más állat biztosan nem fér hozzá.

Az eset részleteiről a nemzetipark-igazgatóság itt számolt be.

Cikkajánló