Bányavágatból nászbarlang

Kis patkósdenevérek, nyugati piszedenevérek és horgasszőrű denevérek sokasága élvezheti zavartalan nászát és pihenését egy egyszerű ötletnek köszönhetően.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook
2023. március 7.

Kis patkósdenevérek, nyugati piszedenevérek és horgasszőrű denevérek sokasága élvezheti zavartalan nászát és pihenését egy egyszerű ötletnek köszönhetően.

Az ötlet pedig nem más, mint lezárni az olyan bányavágatokat, ahol denevérek élnek. Persze nem a denevérek elől, hanem az emberek elől. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság adta hírül közösségi oldalán, hogy a várakozásoknak megfelelően a Borha-tárót egyre több denevér használja.

A Kőszegi-hegység egyik legjelentősebb denevérélőhelyének számító bányavágat bejáratát másfél évvel ezelőtt denevér- és kétéltűbarát megoldással zárták le, hogy teljes háborítatlanságot biztosítsanak a táró különleges élővilága számára. A friss tapasztalatok azt mutatják, hogy az átalakítás nem volt hiábavaló. Az emberi zavarás megszüntetése után az idei télen már háromszor annyi kis patkósdenevér választotta pihenőhelyéül az üreget, mint korábban bármikor, illetve egy csonkafülű denevér is megjelent mellettük.

Magyarországon 28 denevérfaj él, amelyek mindegyike védett, közülük 8 fokozottan védett.

Denevérkutatók őszi vizsgálata azt mutatta ki, hogy - valószínűleg a teljes nyugalomnak köszönhetően - immár nászbarlangként is funkcionál a hely a kis patkósdenevérek, a nyugati piszedenevérek és a horgasszőrű denevérek számára. Mindez arra ösztönzi a nemzeti park munkatársait, hogy további denevérélőhelyeket tegyenek zavarásmentessé a hegység területén.

Cikkajánló