Mit tud a RÖNK, az Év Turistaháza?

A Zemplénben található Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) kapta a legtöbb voksot az Aktív Magyarország közönségszavazásán, így 2023-ban ez az épület lett az Év Turistaháza.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.
2023. október 5.

A Zemplénben található Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) kapta a legtöbb voksot az Aktív Magyarország közönségszavazásán, így 2023-ban ez az épület lett az Év Turistaháza.

A RÖNK tíz turistaház közül került ki győztesen az Aktív Magyarország által meghirdetett közönségszavazáson. Az 1005 voksot begyűjtő erdei szálláshelyet, illetve nevelési központot két éve adták át a Zempléni-hegység szívében, a Pálházi Állami Erdei Vasút Rostalló állomásának környékén. Az itt álló kihasználatlan épületek újragondolásával jött létre a sokoldalú erdei attrakció, aminek különlegessége, hogy az épületek egy hagyományos zempléni falu építészeti elemeit is megjelenítik.

A RÖNK környezetét egyebek mellett kútház, harangláb és fogadókapu színesíti. A szálláshely 34 férőhelyes, ezért alkalmas osztálykirándulások vagy táborok helyszínének is.

A komplexum része a kiállítási és foglalkoztató épület, amelynek kutatószobájában lehetőség van az élő- és élettelen környezet vizsgálatára, a foglalkoztató teremben pedig akár kisebb létszámú konferenciát is meg lehet tartani. Az épület legérdekesebb része a kiállítótér, ahol a látogató virtuális sétát tehet az erdőben és felfedezheti annak élővilágát, vagy körülnézhet egy életnagyságú vadászlesből.

A Zemplén mélyén megbúvó létesítmény túrázóknak, bringásoknak egyaránt kiváló éjszakázóhely egész évben, ahová a Pálházi Állami Erdei Vasúttal is eljuthatunk. A helyszínen erdei iskola és látogatóközpont is fogadja a vendégeket. Részletes információkért keresd fel a RÖNK honlapját.

Három tájegység, három siker

A RÖNK-öt létrehozó ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt-nek nem ez volt az első sikere a népszerű közönségszavazáson. Immáron a harmadik tájegységben sikerült olyan turisztikai beruházást létrehozniuk, ami komoly elismerést ért el. 2021-ben az Aggteleki-karszton levő Szelcepuszta Turistaszálló lett az Év Turistaháza, 2022-ben a pedig a Bükkben levő Zsófia-kilátó lett az Év Kilátója.




Cikkajánló